Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HRABKO: Ďalšia vražda kňaza sa nedá vylúčiť

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Na margo kritiky europoslancov Smeru-SD smerom k vlastnej strane publicista Juraj Hrabko poznamenal, že ju nevidia realisticky.

Bratislava 30. júla (Teraz.sk) – Staršie útoky extrémistov môžu byť vzorom pre novšie, a preto sa nedá vylúčiť ani ďalšia vražda kňaza. “Je celkom možné, že útoky, ktoré boli zverejnené a udiali sa začiatkom týždňa, súvisia s tými z konca týždňa tým, že im mohli byť určitým vzorom. Útočia ľudia, ktorí sú podľa môjho názoru vyšinutí, frustrovaní a sfanatizovaní. Nedá sa vylúčiť ani ďalšia vražda kňaza,“ povedal pre TABLET.TV Juraj Hrabko.

Nemyslí si však, že posledný útok na kňaza bol špeciálne plánovaný. „Som toho názoru, že tým ľuďom je úplne jedno, kde útok urobia a vyberajú si miesta, na ktoré si trúfajú. Títo dvaja si trúfli iba na prázdny kostol,“ povedal.

Europoslankyňa KDH Anna Záborská v Tablet.tv uviedla, že podľa nej neexistuje priama súvislosť medzi útokmi a migračnou krízou. „Osamelí vlci budú existovať vždy. Predsa len, všetko so všetkým súvisí, aj migračná kríza s týmito udalosťami,“ oponoval Hrabko.



Na margo kritiky europoslancov Smeru-SD smerom k vlastnej strane Hrabko poznamenal, že ju nevidia realisticky. „Robert Fico povedal, že sú odtrhnutí od reality a podľa mňa to naozaj vystihol. Smer nikdy nebol sociálnodemokratickou stranou. On ani nevznikol ako sociálnodemokratická strana, ale ako „tretia cesta“. Takže neviem, o čom Boris Zala točí,“ povedal Hrabko.

Smer je však podľa neho preferenčne na zostupnej línii. „Smer nastúpil cestu HZDS a SDKÚ a ja nevidím nič, čo by ho na tejto ceste zastavilo. Robert Fico a Robert Kaliňák sú podobné dvojičky, ako kedysi Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Keď v politike skončia, Smer sa rozštiepi na viacero strán. Je možné, že sa niektorá z nich uchytí a bude mať preferencie na postup do parlamentu, ale Smer, ako ho poznáme, skončí,“ povedal.

Generačná výmena by podľa neho Smeru pomohla, ale nemá vytvorenú novú generáciu perspektívnych politikov. „Ja tam takých ľudí nevidím. Tí, ktorých menoval Boris Zala, nemajú schopnosť nahradiť Roberta Fica,“ povedal Hrabko.

Na margo troch nadchádzajúcich straníckych snemov Smeru, KDH a Siete povedal, že snem Siete už podľa neho situáciu na politickej scéne nezmení, bez ohľadu na to, kto bude predsedom.

„KDH bolo v čase svojho vzniku veľmi silnou a relevantnou stranou, teraz je mimo parlamentu, ale tu možnosť, že sa vráti, podobne ako SNS. Uvidíme, akým smerom pôjde avizovaná zmena stanov. Predseda si môže posilniť svoju moc, ale môže sa to skončiť aj tak, že mu delegáti úpravou stanov ešte zmenšia kompetencie,“ povedal Hrabko.

Na margo snemu Smeru poznamenal, že neočakáva výmenu na poste predsedu. „Zrejme príde k zmenám na miestach podpredsedov. Uvidíme, kto bude navrhnutý a zvolený do predsedníctva. Predpokladám, že Smer má povolebnú analýzu už hotovú,“ poznamenal.