Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

HRABKO o kvótach: Premiér Robert Fico ostal sám ako kôl v plote

J.Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Záujmom Slovenska nie je stáť kdesi na periférii Európskej únie, ale stáť čo najbližšie k jej stredu, povedal v diskusii TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 25. septembra (Teraz.sk) – Medzinárodná žaloba, ktorú kvôli rozhodnutiu o imigračných kvótach pripravuje Slovensko, je našim právom. „Oveľa horší je výrok, že nebudeme rešpektovať rozhodnutie prijaté v demokracii obvyklým spôsobom. Robert Fico vykopal proti Európskej únii ani nie sekeru, ale valašku,“ povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko na margo rozhodnutia slovenskej vlády neimplementovať rozhodnutie a radšej riskovať sankcie zo strany Európskej únie.

„Nepríjemné je, že Robert Fico ostal sám ako kôl v plote. Začína vážne ohrozovať záujmy Slovenska. Záujmom Slovenska nie je stáť kdesi na periférii Európskej únie, ale stáť čo najbližšie k jej stredu, aby sa dali presadzovať aj jeho záujmy,“ povedal Hrabko. „Keď stojíte na okraji, nikto vás neberie vážne, nič nepresadíte. To pochopil český, maďarský, rumunský aj poľský premiér,“ dodal.

Osobne si myslí, že rozhodnutie o kvótach bolo správne, aj keď ho európski ministri vnútra prijali proti vôli viacerých krajín hlasovaním kvalifikovanou väčšinou. Na stôl summitu hláv štátov EÚ, kde by sa muselo rozhodnúť konsenzom, sa agenda kvót ani nedostala. „Bolo to jediné dobré politické rozhodnutie, aby sa veci pohli ďalej a situácia, ktorá je priam šialená, sa mohla začať konečne riešiť. Nebolo žiadne tajomstvo, že ak by to prešlo na stôl summitu, bude to vetované. Veci by sa nepohli ďalej a to nemôže vyhovovať nikomu,“ povedal Hrabko.



Na rozdiel od slovenského premiéra si nemyslí, že sa systém kvót nepodarí implementovať. „Systém sa postupne doladí. Zo začiatku nefunguje nič a systémy sa ladia aj za chodu. Dôležité je, že rozhodnutie o prerozdelení bolo prijaté,“ uvažuje Hrabko.

Dôležitejšie ako kvóty však boli podľa neho závery summitu, ktorý prijal viacero opatrení na zvládnutie migračnej vlny, od finančných opatrení cez zriaďovanie hot spotov a posilnenie agentúry Frontex až po návratovú politiku. „Uvidíme, nakoľko bude akcieschopná Európska komisia, ktorá to teraz drží v rukách. Má mandát od summitu a musí začať konať. Ak bude akcieschopná a podarí sa zámer docieliť, k ďalšiemu prerozdeľovaniu už by nemuselo prichádzať,“ povedal Hrabko.

V diskusii sa vyjadril aj ku kauze bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý odstúpil z funkcie v dôsledku podozrenia, že zvýhodňoval svoju príbuznú. Hoci Forai kritiku nezávislého poslanca Miroslava Beblavého (Sieť) odmietol ako neopodstatnenú a avizoval právne kroky, podozrenia sú podľa Hrabka veľmi vážne. „Keď existuje podozrenie, len podozrenie, mali by ľudia z takýchto pozícií odísť,“ povedal s tým, že takýto mechanizmus by mal fungovať aj v iných podobných prípadoch.

Ak neskoršie vyšetrovanie ukáže, že funkcionár chybu neurobil, podľa Hrabka sa môže, ak ešte bude o jeho služby záujem, do svojej funkcie vrátiť.