Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

HRABKO: Ak Mihál kandidovať nebude, Sulík vyznie hlúpo

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

O kauze malého Marka, voľbách predsedu v SaS a KDH, aktuálnej schôdzi parlamentu aj prieskume agentúry AKO rozpráva v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk) – Ak by sa Jozef Mihál rozhodol nekandidovať na post predsedu SaS, Richard Sulík s jeho iniciatívou na zvolanie mimoriadneho kongresu strany by vyznel hlúpo. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Ak má Jozef Mihál aspoň kúsok politického citu a rozhodne sa, že nebude kandidovať za predsedu, bude jasné, že Richard Sulík zvolal mimoriadny kongres kvôli sebe samému, aby si upevnil pozíciu predsedu strany,“ povedal Hrabko. Komentoval tým rozhodnutie Richarda Sulíka zvolať na 11. jún mimoriadny kongres strany, vzdať sa funkcie predsedu a zároveň na tomto kongrese na tento post kandidovať znovu.



Líder SaS svoje rozhodnutie odôvodnil negatívnou medializáciu strany po avíze Jozefa Mihála, že zvažuje kandidatúru na post lídra, ktorý sa mal pôvodne voliť až o rok. „Je to mocenský zásah, ktorý stanovy pripúšťajú,“ povedal Hrabko o Sulíkovom rozhodnutí voliť predsedu už tento rok v júni.

Zároveň ale dodal, že zvolanie mimoriadneho kongresu sa podľa neho inak ako mocenskou hrou odôvodniť nedá. Strane podľa neho nehrozil rozkol, ani žiadna akútna kríza. „Podľa mňa to nerieši SaS, ale Richard Sulík. Zvolanie mimoriadneho kongresu by malo byť v mimoriadnej politickej situácii a nie kvôli egu predsedu Sulíka,“ povedal Hrabko.

Dodal, že pri poslednej voľbe predsedu SaS v roku 2013 vyhral Richard Sulík nad Jozefom Kollárom iba o 13 hlasov. „Aj to sa možno domnievať, že iba preto, že po prvé sľúbil, že nebude kandidovať do europarlamentu, čo nedodržal, a po druhé preto, že povedal, že sa už nebude uchádzať o post predsedu SaS,“ uzavrel Hrabko.

V diskusnej relácii TABLET.TV rozprával aj o kauze malého Marka, voľbách predsedu v KDH, aktuálnej schôdzi parlamentu aj prieskume agentúry AKO.