Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NOVÉ OPATRENIA: Návštevy počas Vianoc nebudú povolené

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Epidemiologická situácia na Slovensku sa veľmi mierne zlepšila, uviedol Matej Mišík. Správu budeme postupne aktualizovať.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vláda v stredu schválila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou. Od piatka 10. decembra sa otvoria obchody a kostoly v režime OP. Počet zákazníkov bude obmedzený štvorcovými metrami, v diaľkových autobusoch a vo vlakoch má platiť režim OTP (očkovanie, testovanie, prekonanie ochorenia COVID-19). Od pondelka 13. decembra prejdú žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl na dištančné vyučovanie. Návštevy blízkych nebudú počas Vianoc povolené, opatrenie má trvať do 9. januára. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Od piatka sa otvoria v režime OP okrem všetkých obchodov aj základné služby starostlivosti o ľudské telo, ďalej lyžiarske strediská, vleky či otvorené lanovky. Uzavreté lanovky budú môcť byť otvorené maximálne na 25 percent kapacity s podmienkou vetrania a dezinfekcie.

Umožnené bude ľuďom tiež chodiť na bohoslužby, na tých bude môcť byť maximálne 30 osôb alebo na 25 štvorcových metrov bude môcť byť jedna osoba. Otvoria sa aj fitnes, a to buď maximálne pre šesť osôb, alebo na 25 štvorcových metrov jedna osoba.

OTP režim má platiť pre diaľkové autobusy, IC vlaky či napríklad pre rýchliky.

V režime OP budú môcť od 25. decembra otvoriť hotely a penzióny, umožnené bude spoločné ubytovanie pre členov spoločnej domácnosti, wellness pre ubytovaných, donáška stravy na izbu, ubytovanie len s negatívnym testom (PCR, antigénový test, samotest v hoteli).

Hraničnou hodnotou, pri ktorej by minister zdravotníctva navrhol vláde sprísnenie opatrení, bude 3800 hospitalizovaných.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa veľmi mierne zlepšila, uviedol Mišík


Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík v Bratislave 2. júna 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Epidemiologická situácia na Slovensku sa veľmi mierne zlepšila. Došlo k poklesu počtu vykonaných pozitívnych PCR aj antigénových testov. Počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii mierne vzrástol. Výraznejšie poklesol počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Klesol aj počet príjmov do nemocníc. V stredu o tom po rokovaní vlády informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

V nemocniciach je podľa jeho slov pomerne stabilný počet pacientov. Najvýraznejšie sa počet výjazdov ZZS prejavil v Prešovskom kraji, kde podľa Mišíka dlhodobo zažívali v tomto smere najvyššiu záťaž. „Celkovo výjazdy sanitiek sú taktiež dobrým indikátorom zlepšovania epidemiologickej situácie. Poklesol aj príjem do nemocníc. Denne do nich prijmú 340 ľudí. Približne 82 percent z príjmov tvoria neočkovaní proti ochoreniu COVID-19,“ priblížil.

"Vidieť však, že tá zlepšujúca sa tendencia nie je naprieč celým Slovenskom. Vo väčšine krajov buď vidieť ešte mierny rast, alebo stabilizáciu. Nedá sa ešte globálne hovoriť, že tá situácia sa všade výrazne zlepšuje alebo mení,“ dodal Mišík.