Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hraničný splnomocnenec: SR je pripravená pomôcť Poľsku na hraniciach

Migrant z Blízkeho východu, ktorý sa pokúša prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, stojí v logistickom centre na kontrolnom stanovišti "Bruzgi" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 1. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Za ochranu hranice s Bieloruskom poďakoval Poľsku hlavný hraničný splnomocnenec Českej republiky Milan Majer. Dodal, že preukazuje službu celej Európskej únii.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Slovenská republika je pripravená pomôcť Poľsku pri riešení situácie na hranici s Bieloruskom personálne alebo materiálne. Hlavný hraničný splnomocnenec SR Robert Gucký to deklaroval pri pondelkovom (29. 11.) stretnutí s hlavnými hraničnými splnomocnencami Českej republiky a Poľska. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Poľská strana informovala o aktuálnom stave na jej hranici s Bieloruskom. Násilné útoky a provokácie pokračujú. Poľská strana stráži hranice 15.000 príslušníkmi armády, hraničnej stráže a polície," priblížil Slivka. Za ochranu hranice s Bieloruskom poďakoval Poľsku hlavný hraničný splnomocnenec Českej republiky Milan Majer. Dodal, že preukazuje službu celej Európskej únii.

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, hovoria so zamestnancami Bieloruského Červeného kríža v logistickom centre na kontrolnom stanovišti "Bruzgi" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 1. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Zástupcovia SR a ČR sa zaujímali tiež o vývoj nelegálnej migrácie, ale aj vplyv situácie na poľsko-bieloruskej hranici na vzťahy s Nemeckom. "Obe strany konštatovali, že napriek menšej medializácii je situácia náročná aj na hranici Litvy s Bieloruskom a mimoriadne náročná na hranici Maďarska so Srbskom, čo je hlavný smer sekundárnej migrácie cez balkánsku trasu, ktorá ovplyvňuje najviac situáciu tak v Českej republike, ako aj na Slovensku a v Rakúsku," uviedol hovorca.

Slovenská strana tiež informovala o podpísaní bilaterálnej dohody, na základe ktorej bude môcť SR vyslať svojich policajtov na maďarsko-rumunskú a maďarsko-srbskú hranicu.