Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hric: Práca slovenských ženistov je na Cypre synonymom spoľahlivosti

Na snímke slovenskí vojaci v Kempe Tatry na pôde veliteľstva UN Protected Area (UNPA) počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa v Nikózii na Cypre 29. júla 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Súčasťou štvrtkovej návštevy kempu v Nikózii bola aj ukážka ženijnej techniky.

Nikózia 29. júla (TASR) – Práca slovenských ženistov na Cypre sa stala synonymom spoľahlivosti a kvality. Výsledky ich každodennej práce sú najviditeľnejšie a najtrvácnejšie v celom priestore nárazníkového pásma, ako aj kempoch a zariadeniach v správe OSN.

Veliteľ slovenského kontingentu v operácii UNFICYP Ján Hric to uviedol počas štvrtkovej návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) v kempe Tatry v Nikózii. Pozitívne hodnotenie potvrdil po stretnutí s veliteľkou zmienenej operácie Ingrid Gjerdeovou aj samotný šéf slovenského rezortu obrany.

„Ich vojenská odbornosť, pracovitosť, flexibilita a náročnosť na výsledky vlastnej práce majú dlhodobo zásadný vplyv na plnenie operačných, a nebojím sa povedať aj strategických úloh celej operácie," vyhlásil Hric o slovenskej ženijnej čate.

V rámci 39. rotácie pôsobí v misii 35 ženistov. Ozbrojené sily SR zastupujú na ostrove aj siedmi príslušníci Vojenskej polície, ďalší šiesti vojaci pôsobia na veliteľstve v Nikózii. Slovensko riadi tiež Sektor 4 v meste Famagusta, kde je v súčasnosti 190 vojakov.

Kvality slovenských vojakov podľa slovenského ministra vysoko hodnotila aj veliteľka misie. Naď sa v príhovore poďakoval vojakom aj za prácu na Slovensku, ktorá sa prejavuje stúpajúcou popularitou Ozbrojených síl SR aj rekordným záujmom o vstup do armády.

„Verím, že začínate cítiť pozitívne kroky, ktoré robíme," uviedol. V súvislosti so zlepšovaním podmienok v ozbrojených silách avizoval začiatok obstarávania pásových vozidiel a bojových vozidiel 8x8. Upozornil tiež na investície do infraštruktúry či výstroje. Vojakov zároveň vyzval, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Súčasťou štvrtkovej návštevy kempu v Nikózii bola aj ukážka ženijnej techniky.