Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

HRNČIAR: Ak nejde o vypuklé ego, človek sa nepodpisuje vždy rovnako

Andrej Hrnčiar. Foto: TASR

Predstavitelia opozičných strán OĽaNO-NOVA a SaS vyhlásili, že podpis Danka na poverení pre Hrnčiara viesť schôdzu je zrejme falzifikát.

Bratislava 9. júla (TASR) - Pokiaľ dokonale natrénovaný a nemenný podpis nie je súčasťou toho najvypuklejšieho ega, bežný človek sa jednoducho nepodpisuje vždy rovnako. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (#Sieť) na sociálnej sieti na margo opozičnej kritiky, že podpis pod dokumentom, v ktorom predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) poveruje Hrnčiara svojím zastupovaním, v skutočnosti šéfovi parlamentu nepatrí.

"Stále viac otváram oči, ako sa z mimoriadne závažného porušenia rokovacieho poriadku, ktorý otáča naruby všetky demokratické pravidlá, snaží opozícia upriamiť hru na akési 'rôzne' podpisy predsedu parlamentu. Takže - áno, myslím si, že pokiaľ dokonale natrénovaný a nemenný podpis nie je súčasťou toho najvypuklejšieho ega, bežný človek sa jednoducho nepodpisuje vždy rovnako. Snáď mi dá za pravdu aj Igor Matovič a Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA). Alebo ich nebodaj občas na parlamentnú prezenčku podpíše niekto iný?" pýta sa Hrnčiar.

To, že sa Dankovo rozhodnutie o zastupovaní neobjavilo na internetovej stránke parlamentu medzi ďalšími Dankovými rozhodnutiami, vysvetľuje Hrnčiar tým, že inak sa ani nedá. "Interné rozhodnutia sa nezverejňujú na webovej stránke," povedal s tým, že zverejnené nie je ani Dankovo poverenie na zastupovanie pre Bélu Bugára (Most-Híd) či Martina Glváča (Smer-SD).

Keďže Hrnčiar zverejnil aj dva rôzne podpisy Matoviča a Remišovej z prezenčnej listiny poslancov, na sociálnej sieti zareagovala aj táto dvojica. "Ja sa podpisujem troma podpismi, podľa času, ktorý mám k dispozícii. Mat, Matovič alebo Igor Matovič. Kedykoľvek sa nimi podpíšem, bude sa to zhodovať s tým, čo kdekoľvek Hrnčiar nájde," deklaroval líder OĽaNO-NOVA.

Remišová je zase presvedčená, že prezenčná listina, do ktorej sa človek podpisuje postojačky utekajúc na svoje miesto, nie je porovnateľná s poverením, ktorým sa podpredsedovi parlamentu zverujú kľúčové právomoci štátu. "Je smutné, že namiesto toho, aby pán Danko jedným slovom ukončil spor o falošný podpis a riešil dôležité problémy tejto krajiny, tak si listuje aj s podpredsedom v starých prezenčkách, prípadne sa zaoberá dvojbodkami, horalkami, alebo hračkárskymi bankovkami," odkázala poslankyňa.

Predstavitelia opozičných strán OĽaNO-NOVA a SaS vyhlásili, že podpis Danka na poverení pre Hrnčiara viesť schôdzu je zrejme falzifikát. Povedali im to viacerí grafológovia. Opozícia preto Danka vyzvala, aby jasne povedal, či je podpis skutočne jeho a aby zverejnil originál dokumentu a nechal ho podrobiť grafologickému rozboru.

"Vyzývam predsedu parlamentu, aby jasne povedal, či vlastnou rukou podpísal dokument, ktorý ukázal podpredseda Hrnčiar a na základe ktorého viedol schôdzu," povedala Remišová. Podľa jej straníckeho kolegu Jozefa Viskupiča je dôvodné podozrenie, že došlo k falšovaniu podpisu. "Pán Danko je podozrivý z toho, že zanedbal svoju povinnosť a argument, že pán Hrnčiar môže viesť schôdzu, bol vyrobený dodatočne," poznamenal Viskupič.

Danko ešte vo štvrtok (7.7.) odmietol špekulácie o tom, že by podpis na poverení pre Hrnčiara nebol jeho. Zároveň vyhlásil, že podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) nemôže mať jeho sms o tom, že môže viesť schôdzu a že jediný poverený bol Hrnčiar.

V parlamente vo štvrtok pri schôdzi o odvolaní premiéra vznikol chaos po tom, keď Nicholsonová začala viesť rokovanie. Otvorila schôdzu spôsobom, ktorý koalícia považuje za hrubé porušenie rokovacieho poriadku. Schôdzu následne ukončil Hrnčiar, ktorý mal byť neprítomným Dankom ako jediný poverený viesť schôdzu.