Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. Hrnčiar chce umožniť samosprávam odpísať si daňové nedoplatky

Na snímke poslanec NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) počas tlačovej konferencie v parlamente Foto: TASR/Martin Baumann

Ak by Hrnčiarov návrh prešiel, mohli by si obce nedobytné pohľadávky odpísať.

Bratislava 5. júna (TASR) - Samosprávy by si mohli odpísať daňové nedoplatky. Počíta s tým novela daňového poriadku, ktorú navrhuje Andrej Hrnčiar a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení, Sieť).

"Novela umožní samosprávam rozhodnúť o zániku daňového nedoplatku v prípade, ak je nevymožiteľný, alebo náklady na jeho vymáhanie presahujú sumu nedoplatku," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Hrnčiar.

Ako príklad uviedol nedoplatky za likvidáciu komunálneho odpadu. Tieto poplatky podľa neho neplatia najmä sociálne slabí a bezdomovci. Teda skupiny, od ktorých by exekútor nemal pohľadávky ako vymôcť. Navyše obce by za vymáhanie museli podľa Hrnčiara často zaplatiť viac, ako je suma nedoplatkov. Obce teda podľa neho nevymáhajú nedoplatky, a tým im rastie účet.

Ak by Hrnčiarov návrh prešiel, mohli by si obce nedobytné pohľadávky odpísať. Podľa novely by mal byť nevymožiteľný nedoplatok ten, ktorý bol bezvýsledne vymáhaný od daňového dlžníka aj od iných osôb, od ktorých mohol byť vymáhaný. Rovnako aj v prípadoch, keď je pravdepodobné, že náklady na vymáhanie by presiahli výťažok a keď je vymáhanie spojené s veľkými ťažkosťami.

Pred zneužitím novej kompetencie má občanov chrániť verejná kontrola. V novele by mala byť povinnosť zverejniť rozhodnutie na úradnej tabuli a internetovej stránke 15 dní pred vydaním rozhodnutia, inak nevstúpi do platnosti.