Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Špirko si svoje vystúpenie načasoval, hovorí Hrnko

Podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko. Foto: TASR/Branislav Račko

Anton Hrnko tvrdí, že tak, ako v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, je aj v tomto prípade za vytvorenie dostatočného priestoru na dôkladné prešetrenie.

Bratislava 8. marca (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko si svoje vystúpenie pred médiami zámerne načasoval pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami po celom Slovensku. Myslí si to Anton Hrnko zo SNS.



Konkrétnejšie sa však k téme vyjadriť nechcel, svoju úlohu si podľa neho v tejto veci majú robiť orgány činné v trestnom konaní, ktorým on osobne dôveruje. Hrnko nechcel povedať, či je za demisiu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorého Špirko vo svojich obvineniach spomína. Tvrdí však, že tak, ako v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, je aj v tomto prípade za vytvorenie dostatočného priestoru na dôkladné prešetrenie.

Most-Híd hovorí v spojitosti so Špirkom o mimoriadne závažnom obvinení. "Ak má pán Špirko podozrenie o zmarení a sťažení práce prokurátora a jeho diskreditácii, jeho povinnosťou je podať trestné oznámenie a orgánov činných v trestnom konaní, aby prípad zodpovedne vyšetrili a vyvodili trestnoprávne konzekvencie," uviedla v písomnom stanovisku hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podáva trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a na osoby v postavení policajného prezidenta a riaditeľa NAKA, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenia z obzvlášť závažného zločinu sabotáž spolupáchateľstvom.

Novinárom vo štvrtok povedal, že sa tak rozhodol na základe informácie, že diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré Špirko v danej dobe dozoroval vrátane B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, ktorou má byť Kaliňák.