Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hrob neznámeho vojaka má byť na Rázusovom nábreží v Bratislave

Na archívnej snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Návrh na vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka schválila vláda po prvý raz v apríli 2019.

Bratislava 14. októbra (TASR) - V bratislavskom Starom Meste má vzniknúť Hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto SR. Nachádzať sa má v areáli parku na Rázusovom nábreží, medzi Propelerom a pomníkom bulharských partizánov. Jeho realizáciu podporí kabinet sumou do 820.000 eur zo svojej rezervy, návrh schválili vo štvrtok.

Monument má nadčasovým umeleckým stvárnením symbolizovať patriotizmus a heroizmus občanov štátu, ktorí do posledného písmena naplnili slová prísahy.

Zadanie na vyhlásenie anonymnej verejnej výtvarnej súťaže návrhov na stvárnenie hrobu má pripraviť zriadená pracovná skupina. Súťaž by mala vyhlásiť mestská časť.

Návrh na vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka schválila vláda po prvý raz v apríli 2019. Mestská časť Staré Mesto však namietala navrhované umiestnenie v parku pri Úrade vlády SR. Hlavné mesto následne informovalo, že plánovanú architektonickú súťaž nevyhlási. Predmetné uznesenie vláda vo štvrtok zrušila.