Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Hromadná pripomienka žiada upraviť novelu zákona o štátnom občianstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O slovenský pas môžu prísť ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Bratislava 10. augusta (TASR) – Návrh novely zákona o štátnom občianstve by sa mal zmeniť tak, aby už Slováci neprichádzali o slovenské občianstvo, ak nadobudnú cudzie štátne občianstvo. Žiada to hromadná pripomienka verejnosti, za ktorou stojí 40 iniciátorov. TASR o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS), ktorý je zároveň jeden z iniciátorov pripomienky.

Pripomienka reaguje na návrh novely, ktorú predložilo koncom júla do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo vnútra. Iniciátori hromadnej pripomienky považujú navrhovanú zmenu zákona za nedostatočnú. "Preto navrhujeme upraviť návrh zákona tak, aby v budúcnosti už nikto nestrácal občianstvo SR proti svojej vôli a aby zákon umožnil znovunadobudnutie slovenského štátneho občianstva všetkým, ktorí oň prišli v dôsledku nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu," uviedli v hromadnej pripomienke.

Návrh novely má okrem iného umožniť občanom SR nadobudnúť cudzie štátne občianstvo bez straty slovenského aj vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej tri roky.

Hromadná pripomienka sa odvoláva na Ústavu SR, ktorá hovorí, že nikomu nemožno odňať štátne občianstvo SR proti jeho vôli. Iniciátori hromadnej pripomienky argumentujú, že vôľa nadobudnúť štátne občianstvo iného štátu nemusí byť a zväčša ani nie je totožná s vôľou stratiť štátne občianstvo SR.

Medzi iniciátormi hromadnej pripomienky sú okrem Dostála ďalší poslanci parlamentu, predstavitelia mimoparlamentnej SMK, štátna tajomníčka rezortu školstva Monika Filipová, predseda občianskeho združenia Srdcom doma Samuel Zubo a tiež právnici či zástupcovia mimovládnych organizácií. Pripomienku možno podporiť do štvrtka 20. augusta.

O slovenský pas môžu prísť ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to takmer 3400 ľudí.