Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hromadné podujatia sú od piatka zakázané

Na snímke veriaci sedia v lavici dodržiavajúc bezpečnú vzdialenosť medzi sebou počas bohoslužby v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR

V kostoloch bude povolených najviac 30 ľudí alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Hromadné podujatia sú od piatka (10. 12.) zakázané. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúcej nové protipandemické opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní (OP) do desiatich osôb. Podľa ÚVZ sa môžu konať len v súvislosti s výkonom práce. Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje, pripomína Račková.

V kostoloch bude povolených najviac 30 ľudí alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Sobáše a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Do tohto počtu sa nezapočítavajú osoby na strane organizátora, poukazuje Račková.

Pokračuje, že výnimku majú i pohreby, ktoré sú bez kapacitných obmedzení. Dodržať sa majú opatrenia. Na sobášoch, krstoch, pohreboch, bohoslužbách sa budú musieť dezinfikovať použité predmety. Zakazuje sa pitie z jednej nádoby viacerým ľuďom. V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky, pri prijímaní 'pod obojím' treba použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku, uvádza sa vo vyhláške.

Povolené sú aj voľby a profesionálne športové súťaže. Tie majú byť bez účasti divákov. Povinné je tiež testovanie hráčov a členov organizačného tímu, tvrdí Račková. Dodáva, že činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport je povolená len na základe súhlasu ministerstiev zdravotníctva a školstva.