Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hrozba pádu lavín v Tatrách stúpla na tretí stupeň z piatich

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Ráno bolo na horách jasné chladné počasie. Teplota sa pohybovala od mínus 13 na hrebeňoch hôr do mínus piatich stupňov Celzia na podhorí.

Liptovský Hrádok 22. februára (TASR) – Lavínová hrozba v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier stúpla na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo všetkých ostatných pohoriach a polohách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 15 centimetrov prachového snehu, ktorý leží na tvrdom podklade. Vietor ho previal na záveterné svahy južných, juhovýchodných a východných orientácii, kde sa uložil vo forme nebezpečných snehových dosiek a vankúšov. Tie nie sú previazané s podkladovou vrstvou a je ich možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak. Hrebene a náveterné žľaby sú podľa neho tvrdé až ľadové a pohyb je možný len za pomoci stúpacích želiez.

Ráno bolo na horách jasné chladné počasie. Teplota sa pohybovala od mínus 13 na hrebeňoch hôr do mínus piatich stupňov Celzia na podhorí. Počas piatkového (21. 2.) večera a noci fúkal silný severozápadný vietor, ktorý mal silu víchrice a na vrcholoch hôr dosahoval 90 kilometrov za hodinu.