Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hrubala a Mazák podali disciplinárny návrh na sudcu ŠTS M. Trubana

Na snímke sprava predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala počas tlačového brífingu k záverom rokovania vo veci sudcu ŠTS Michala Trubana v Bratislave 20. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mazák zároveň v tejto veci nevylúčil pre sudcu Trubana trestnoprávnu dohru.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala a predseda Súdnej rady Ján Mazák podali návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi ŠTS Michalovi Trubanovi. Dôvodom by malo byť podozrenie, že sa mal dopustiť závažného disciplinárneho previnenia v prípravnom konaní, keď rozhodoval o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a neoznámil svoju zaujatosť. V prípade potvrdenia podozrenia navrhujú jeho preradenie na nižší stupeň súdu, teda na niektorý z okresných súdov.

Predseda Súdnej rady zároveň poznamenal, že disciplinárne konanie s Trubanom sa nebude týkať rozhodnutia o väzbe pre Norberta B., ale len dôvodu nenamietnutia vlastnej zaujatosti vo veci. „Rozhodoval napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka K. Tento svedok sudcu Trubana označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s. r. o., pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján G.,“ poznamenali ešte skôr v spoločnom vyhlásení Hrubala s Mazákom.



„Pred vyšetrovateľom uviedol, že s advokátom Jánom G. mal veľmi obmedzené kontakty a dlhší čas sa spolu nestýkali,“ doplnil Hrubala. Truban podľa Mazáka neskôr pripustil, že mal s advokátom aj intenzívnejší kontakt.

Mazák zároveň v tejto veci nevylúčil pre sudcu Trubana trestnoprávnu dohru. „Aj veľmi vážne indície musia byť preverené a potvrdené dôkazmi, ktoré musia zabezpečiť orgány činné v trestnom konaní,“ dodal.