Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Hrušovský a Galko vypovedali na súde s demonštrantom z protestu Gorila

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Martin Baumann

Na proteste pred parlamentom sa zúčastnilo asi sto ľudí.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Poslanci Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) a Ľubomír Galko (SaS) dnes na Okresnom súde Bratislava I nevedeli povedať veľa k protestu Gorila z 29. februára 2012 pred parlamentom. Policajti vtedy zadržali invalidného dôchodcu Jána J., dnes ho súdia za útok na verejného činiteľa.

Vtedajší predseda parlamentu Hrušovský ani poslanec Galko nevedeli povedať, čo sa dialo pred budovou Národnej rady SR, pretože boli vo vnútri na rokovaní. Galko na záver svojej výpovede požiadal sudcu o zhovievavosť voči obžalovanému, pretože podľa poslanca by na lavici obžalovaných mali sedieť iní ľudia. Ján J. sa pred budovou dostal do konfliktu s policajtmi, pričom jedného z nich udieral rukami do prilby. Súd pôvodne vydal trestný rozkaz, ktorým ho potrestal zaplatením 200 eur. Ján J. s tým nesúhlasil, preto prebieha hlavné pojednávanie. Na dnešné bol okrem iných svedkov predvolaný aj líder Novej väčšiny Daniel Lipšic, avšak neprišiel.

Na proteste pred parlamentom sa zúčastnilo asi sto ľudí. Ján J. z Kozároviec v okrese Levice pred súdom priznal, že policajta, ktorý voči nemu zakročil, udieral do prilby, konal však v šoku. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou SR.