Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hrušovský by mal zvážiť podporu iného kandidáta, tvrdí Novotný

Na snímke podpredseda SDKÚ-DS a poslanec Národnej rady SR. Foto: FOTO TASR – Štefan Puškáš

Pre TASR to dnes povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný s tým, že dnes to už nemajú v rukách politické strany.

Bratislava 28. februára (TASR) - Spoločný kandidát Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) na post prezidenta Pavol Hrušovský musí sám zvážiť, či zostane v pozícii kandidáta až do konca, či má šancu dostať sa do druhého kola a či by aj z pohľadu jeho autority nebolo lepšie podporiť iného kandidáta.

Novotný tvrdí, že ak by on dosahoval v prieskumoch zhruba päťpercentnú podporu, odstúpil by a podporil by iného uchádzača o prezidentský post. "Čo urobí Pavol Hrušovský, to sa musíte opýtať jeho. Bolo by dobré, keby päť stredopravých kandidátov (Andrej Kiska, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Pavol Hrušovský, Gyula Bárdos) vedelo navzájom rokovať a vygenerovať spomedzi seba jedného, ktorý by mal veľkú šancu poraziť Roberta Fica v druhom kole. Slovensku by pomohlo, keby vedeli navzájom rokovať," dodal Novotný.

Štvrtkové (27. 2.) Prezídium SDKÚ-DS vydalo stanovisko, že voličom, ktorí sú nespokojní s politikou strany Smer-SD a Roberta Fica, by pomohla dohoda viacerých kandidátov o podpore niektorého z nich. Podľa lídra strany Pavla Freša by malo ísť o podporu kandidáta s dobrými šancami zviesť s Ficom vyrovnaný súboj o prezidentský úrad. O ktorého by malo ísť, Frešo neuviedol, vraj ich vidí niekoľko.

O nespokojnosti SDKÚ-DS a Mostu-Híd s vývojom preferencií spoločného prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského (KDH) sa hovorí už dlhšie. Objavujú sa aj úvahy, že by sa mal Hrušovský vzdať v prospech silnejšieho stredopravého súpera.

SDKÚ-DS sa do kampane zapojí so sloganom "Smer-SD nemôže mať všetko". Zároveň chce v najbližších dňoch mobilizovať svojich členov a voličov k čo najvyššej účasti v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.