Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

HRUŠOVSKÝ: Ľudová platforma zatiaľ nie je dohodnutá na predsedovi NKÚ

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Sulíka ľudovci (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) opäť nedodržiavajú dohody a rozhodli sa kolaborovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Bratislava 29. apríla (TASR) - Ľudová platforma (ĽP) aktuálne rokuje o spoločnom kandidátovi na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), zatiaľ však dohodnutá nie je. Rovnako zatiaľ neexistuje dohoda na spoločnom postupe v prípade, že bude Smer-SD trvať na tajnej voľbe šéfa NKÚ. Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii predsedov poslaneckých klubov ĽP to za klub KDH vyhlásil Pavol Hrušovský.

"Tak, ako sme nerozhodli o tom, kto bude kandidátom, tak sme ešte nerozhodli ani o tom, ako sa v prípade takéhoto postupu zachovajú poslanci strán ĽP," povedal na margo deklarácií Smeru-SD, že bude presadzovať tajnú voľbu. Všetky tri strany ĽP, SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd totiž 26. apríla konštatovali, že budú trvať na tom, aby voľba bola verejná.

Na výhrady predsedu SaS Richarda Sulíka voči tomu, že sa ĽP rozhodla sama nominovať kandidáta na predsedu NKÚ, hoci podľa pôvodnej dohody opozície mal tento post patriť SaS, Hrušovský reagovať nechcel. "Chápte nás ako predsedov poslaneckých klubov, nie predsedov strán. My môžeme len konštatovať, že poslanecký klub strany SaS stratil počet poslancov, ktorý je potrebný na to, aby bol funkčný," dodal Hrušovský na spoločnom brífingu s Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS) a Lászlóm Solymosom (Most-Híd).

Podľa Sulíka ľudovci (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) opäť nedodržiavajú dohody a rozhodli sa kolaborovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že strana SaS bude radšej na opozičnej periférii, akoby mala robiť "farizejskú politiku, ktorú predvádzajú strany Ľudovej platformy". Reagoval tak na vyjadrenia ľudovcov, že pri kandidátovi na šéfa NKÚ už nepočítajú s SaS a predložia vlastného kandidáta.

Ľudová platforma 26. apríla zverejnila rozhodnutie, že predstaví kandidáta na post predsedu NKÚ. Zároveň bude trvať na tom, aby voľba v parlamente prebehla verejne.