Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Festival Pohoda vydal Puntičkára, debutový album kapely Drť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Piesne vznikli zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠtB Alojza Lorenca, o ktorých štylizáciu sa postaral Marek Kundlák.

Bratislava 19. mája (TASR) – Obetiam perzekúcií, represií a vrážd komunistického režimu je venovaný debutový album slovensko-maďarskej kapely Drť. Pod názvom Puntičkár ho vydal festival Pohoda. Autorom projektu je hudobný skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet.

Súčasťou kapely sú skladateľka Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis, Dorota) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu). "Piesne vznikli zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠtB Alojza Lorenca, o ktorých štylizáciu sa postaral Marek Kundlák," TASR o tom informoval PR manažér Anton Repka.

Posledný šéf ŠtB Alojz Lorenc poskytol v roku 2014 denníku SME rozhovor, v ktorom hovoril o svojom pôsobení vo vedení štátnej bezpečnosti koncom 80. rokov, ako aj o živote po Nežnej revolúcii. Jeho príbeh je jedným z príkladov transformácie spoločnosti z obdobia totality do dnešných dní.

Podľa tvorcov albumu sa výroky niekdajšieho člena tajnej služby (a kryptológa) stávajú nástrojom prispôsobovania a znejasňovania činov komunistického režimu.

"V prvom rade si sám uvedomujem, že zatiaľ čo ja komentujem v dnešných časoch demokracie výroky generála ŠtB, tak pred rokom 1989 boli mnohí ľudia, ktorí sa postavili režimu, prenasledovaní alebo dokonca zabití pre ich postoje. Ich príbehy dodnes dostatočne nepoznáme. Lenže stále žijú ich rodiny a pozostalí.

Myslíme najmä na nich a až potom na generála. Puntičkár je prvým dielom malého príspevku k pochopeniu dejín zahmlievania,"
hovorí o albume autor hudby Miroslav Tóth.

Artwork albumu vytvorila grafická dizajnérka Tereza Maco. ""Vyobrazený portrét psa s náhubkom je reminiscenciou udalosti z augusta 1986, keď vlčiaci pohraničnej stráže na slovensko-rakúskej hranici roztrhali mladého klarinetistu a študenta Hartmuta Tautza,"" vysvetlil Repka. Kapela Drť zverejnila aj prvý videoklip k titulnej piesni Puntičkár, režíroval ho Ivan Ostrochovský.