Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ondrej Kandráč naspieval najemotívnejšiu pieseň svojho života

Ondrej Kandráč, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Na skladbe sa podieľali hudobníci ako Martin Valihora, Milo Suchomel, Ondro Juráši, Jimi Cimbala či Zoli Tóth.

Bratislava 22. mája (TASR) – Obľúbený slovenský hudobník Ondrej Kandráč vydáva v týchto dňoch nový singel s názvom Rodné hniezda (Príbeh môjho života). Posiela ho svojmu otcovi do neba, pritom v ňom odhaľuje spomienky na detstvo, rodičov a rodnú dedinu. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

"Niektoré veci možno nevieme rodičom povedať slovami, možno z rešpektu, úcty, možno sa nevieme tak otvoriť... A celú tú nevyslovenú emóciu my speváci vkladáme do piesne. V jednej skladbe je emócia môjho sveta od detstva cez dospievanie až po súčasnosť," povedal Kandráč.

Ako hovorí, už dlhšie chcel mať v repertoári skladbu, ktorá by odzrkadľovala to najdôležitejšie, čo ho v živote formovalo. "Keď mi kamarát Rolo Kubina podsunul silnú a emotívnu melódiu, nasledovala ďalšia fáza - napísanie textu," priblížil.

"Tá chuť prvých bozkov, náš dom, pred ním kostol a sny. Viem, otec môj drahý, tu sme spolu hrali a ty? Ty išiel si hore, tam spíš a my tu žijeme dni. Občas sú ťažké a niekedy krásne, tak nám nadelil Pán," spieva sa v úvode skladby. O text sa postaral Ondrejov dvorný textár a veľmi dobrý priateľ Vlado Puchala, ktorý má na konte hity Hej, sokoly, Včielka, Dva duby či Postav dom, zasaď strom.

Na skladbe sa podieľali hudobníci ako Martin Valihora, Milo Suchomel, Ondro Juráši, Jimi Cimbala či Zoli Tóth. Do skladby sa zapojili aj viacerí členovia rodiny. S Ondrejom si po prvý raz zaspieval jeho brat Milan. Úvodné slová pochádzajú z Kandráčovho archívu a patria práve jeho otcovi. Záverečnú riekanku zasa nahrali jeho deti Emka a Ondrík.

Vo videoklipe sa Kandráč podelil o unikátne fotografie z rodinného albumu, ukázal intímne zábery doplnené obrazmi slovenskej prírody, po ktorej sa muzikant prechádza. Umelecká metafora vypovedá aj o tom, že nech sa človek vyberie kamkoľvek, vždy sa vráti k teplu domova.

"Som tolerantný človek, ale myslím si, že nič lepšie ako fungujúcu rodinu nikto ešte nevymyslel. Cieľ nášho života nie je v tom, ako rýchlo a až kam vieme utiecť. Podstatné je, či sa viem vždy vrátiť k sebe a opýtať sa sám seba: Som stále ten chlapec, ktorý si plní svoje sny a verí hodnotám, ktorým veril ako dieťa? Nech je tak, či onak, túto skladbu chcem venovať môjmu otcovi. Práve v tomto roku - 26. júna by sa dožil svojich 70. rokov." Videoklip vznikol pod režisérskou taktovkou Tomáša Eibnera a participoval na ňom aj fotograf Martin Krystýnek.