Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MAĎARSKÝ PORTÁL: Kuciakovi vrahovia zrejme kúpili zbraň v Maďarsku

Na archívnej snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vražda Jána Kuciaka vyvolala rozruch v celej Európe a na Slovensku viedla k politickej kríze.

Budapešť 29. októbra (TASR) - Zbraň, ktorou boli zavraždení slovenský novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, získali páchatelia pravdepodobne od maďarského občana. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál hvg.hu.

Vyšetrovatelia vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka sa na základe vyšetrovania európskej polície zamerali na dvoch maďarských občanov. Od jedného z nich mohli podľa zistení Europolu páchatelia získať vražednú zbraň. Na základe toho Europol do vyšetrovania zapojil maďarskú políciu, ktorá vykonala prehliadky viacerých bytov v Budapešti, v Kecskeméte a Zebegíne.

Vražda Jána Kuciaka vyvolala rozruch v celej Európe a na Slovensku viedla k politickej kríze. Podľa svedectva jedného zo zadržaných podozrivých mohla vražedná zbraň pochádzať od muža z mesta Zebegíň neďaleko Budapešti, ktorého označujú iniciálami K. L. Jeho spojitosť so zbraňou podľa dokumentov Europolu naznačuje aj záznam telefonickej komunikácie. Zbraň deväť kalibru 9 mm, ktorou novinára a jeho priateľku zastrelili, sa zatiaľ nepodarilo nájsť, píše ďalej hvg.hu.

V súvislosti s vraždou sú zatiaľ obvinené štyri osoby: Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci štyria sú vo väzbe.

Podľa ich výpovedí K. L. osobne odovzdal vražednú zbraň Tomášovi Sz. Slovenskí vyšetrovatelia zistili, že K. L. a Tomáš Sz. spolu telefonovali ohľadom predaja zbrane, za ktorú mal K. L. dostať 3000 eur, informoval maďarský spravodajský portál.

S obstaraním vražednej zbrane je podľa slovenských vyšetrovateľov spojený aj ďalší maďarský občan žijúci v Kecskeméte, vystupujúci pod iniciálami K. I. R. Podľa záznamov z jeho mobilného telefónu je podozrivý, že v čase vraždy alebo tesne pred ňou telefonoval s Tomášom Sz, vyplýva zo správy.

Polícia oboch mužov zadržaných v Maďarsku vypočúvala niekoľko hodín. Pre nedostatok dôkazov ich však prepustili. Počas domových prehliadok našli mobilné telefóny, počítače s príslušenstvom a zariadenia na prenos dát. Ich dôkladnejším vyšetrením sa môže potvrdiť spojitosť mužov s vraždou.

Prečítajte si aj: