Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hviezdoslavove diela čítali v rámci spomienkovej akcie aj v Kanade

Na ilustračnej snímke busta Pavla Országha Hviezdoslava. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Išlo o sprievodné podujatie v rámci projektu Hviezd100slav, ktorý pripravila Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.

Dolný Kubín 16. novembra (TASR) – Diela slovenského básnika Pavla Országha Hviezdoslava si pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia pripomenuli na Orave i v Kanade. Išlo o sprievodné podujatie v rámci projektu Hviezd100slav, ktorý pripravila Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Čitatelia, známe osobnosti, školy aj inštitúcie vo videách čítali tvorbu Hviezdoslava. TASR o tom v utorok informovala koordinátorka služieb a kultúrno-výchovnej činnosti z oravskej knižnice Mária Babík Ferancová.

"O vytvorenie videa Kanada číta Hviezdoslava sa veľkou mierou zaslúžil Vít Koziak, veľvyslanec Slovenskej republiky v Ottawe. Zapojili sa krajanské školy v Edmontone, Calgary, Montreale a Vancouveri, ako aj Honorárny konzulát SR v Calgary," priblížila koordinátorka.

Riaditeľ knižnice Roman Večerek doplnil, že na príprave projektu pracovali dlhší čas. "Som rád, že sa nám ho v spolupráci s veľvyslanectvom Slovenskej republiky podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Vytvorili sme tak dielo, pri ktorom sa môže tvorba Hviezdoslava nielen čítať, ale aj počúvať a pozerať touto netradičnou formou," povedal. Vyzdvihol, že vo videu sa ako bonus zobrazia vzdialení príbuzní Hviezdoslava žijúci v Edmontone.

Na Orave sa do projektu zapojili napríklad predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok, stredné a základné školy či obce. Neskôr prejavili záujem o čítanie aj školy a inštitúcie mimo regiónu Oravy - Spojená škola sv. Rodiny v Bratislave, Krajská knihovna Karlovy Vary či Diagnostické centrum Ružomberok. Nielen Orava a Kanada tak čítali Hviezdoslava celkovo deväť hodín a šesť minút.

Súčasťou projektu sú dve výstavy v priestoroch knižnice, uskutočnili sa tiež on-line prednášky historikov, odborníkov a nadšencov.