Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hygienici: COVID-19 a chrípku rozlíši len laboratórne vyšetrenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do istej miery odlišné príznaky sú podľa slov odborníkov bolesť hlavy, kĺbov a svalov. Zatiaľ čo pri chrípke sú výrazné, pri koronavíruse sú prítomné zriedka.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Ochorenie COVID-19 a chrípku spoľahlivo rozlíši len laboratórne vyšetrenie. Príznaky týchto dvoch ochorení sú veľmi podobné a ich priebeh veľmi individuálny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína v súvislosti s aktuálne prebiehajúcou chrípkovou sezónou.

"Hoci chrípku a COVID-19 spôsobujú rôzne vírusy, príznaky oboch ochorení sa z veľkej časti prelínajú. Definitívnu odpoveď, či má človek chrípku alebo COVID-19, môže dať len laboratórne vyšetrenie odobratej klinickej vzorky od pacienta," uviedli hygienici. Obe ochorenia sprevádza horúčka, suchý, dráždivý kašeľ (pri COVID-19 aj sťažené dýchanie), celková únava a slabosť. Niekedy sa pridružuje aj nádcha, vodnatý výtok z nosa či bolesť v krku.

Do istej miery odlišné príznaky sú podľa slov odborníkov bolesť hlavy, kĺbov a svalov. Zatiaľ čo pri chrípke sú výrazné, pri koronavíruse sú prítomné zriedka. Naopak, pri chrípke často nie sú prítomné hnačky, bolesť brucha či vracanie, ktoré sa podobne ako strata chuti a čuchu môžu objaviť pri ochorení COVID-19.

"Prax z ambulancií pediatrov v súčasnosti naznačuje, že u detí môže mať ochorenie COVID-19 pozvoľnejší nábeh. V čase, keď sa stávajú pozitívnymi, majú pri covide vo väčšine prípadov upchatý nos či dutiny," priblížil ÚVZ s tým, že zvýšená teplota, zhoršené dýchanie a kašeľ sa objavia následne v priebehu ďalších pár dní. Naopak, chrípka zvyčajne nastupuje náhle a príznaky sú intenzívne už na začiatku infekcie - objaví sa vysoká horúčka, bolesti kĺbov a svalov. "Priebeh ochorení je však u detí i dospelých natoľko individuálny, že nemá praktický význam určovať diagnózu iba na základe príznakov," doplnili odborníci.