Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

HYGIENICI VARUJÚ: Týmto kozmetickým výrobkom sa vyhnite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ÚVZ SR varuje pred peelingom na profesionálne použitie s názvom MCCM T50T35 Peeling značky MCMM vyrobený v Španielku.

Bratislava 15. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ). Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Španielsku, Švédsku, Francúzsku a na Slovensku. Je možné, že sa nachádzajú aj na Slovensku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

Za nebezpečný ÚVZ SR označil výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Clinic Clear, Whitening Body Lotion značky dodo cosmetics vyrobený v Togskej republike. Výrobok obsahuje zakázané látky Clobetasol propionate a Hydroquinone, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky, dermatitídu a endokrinné problémy.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ).
Foto: TASR - ÚVZ SR


ÚVZ SR varuje aj pred peelingom na profesionálne použitie s názvom MCCM T50T35 Peeling značky MCMM vyrobený v Španielku. Prípravok má v zozname zložiek uvedenú ako zložku kyselinu tioglykolovú. Tá je povolená ako oplachovacia látka na použitie na vlasy, je kožný senzibilizátor a pri aplikácii priamo na pokožku môže spôsobiť poranenia.

Za nebezpečný je nahlásený aj krém na zosvetlenie pokožky s názvom Coco Care Lightening Cream značky Coco Care vyrobený v Kongu. Výrobok má v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ).
Foto: TASR - ÚVZ SR


Za nebezpečnú je označená aj profesionálna súprava na bielenie zubov s názvom Advanced teeth whitening set značky Glamador. Krajina pôvodu ani výrobca nie je uvedený. Obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka 6,8 percenta, ktorá spôsobuje podráždenie pokožky a je škodlivá pri použití.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ).
Foto: TASR - ÚVZ SR


ÚVZ SR varuje aj pred výrobkom do kúpeľa s názvom Bath Donuts vyrobený v Spojenom kráľovstve. Výrobky do kúpeľa v tvare americkej šišky sú balené skupinovo po 16 kusoch. ÚVZ SR tvrdí, že výrobky vzhľadom na charakteristický tvar, vzhľad, farbu a veľkosť sú ľahko zameniteľné s potravinou, čím môže dôjsť k požitiu výrobkov, hlavne u detí. Kontrolný orgán na Slovensku ďalej uviedol, že zodpovednej osobe bolo uložené opatrenie zákaz uvádzania výrobkov na trh a stiahnutie výrobkov z trhu.

Do RAPEX-u bol nahlásený aj krém s názvom ARKO Classic Natural Krem značky ARKO Classic vyrobený v Turecku. Výrobok obsahuje zakázanú zložku - hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, ktorá môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.