Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Horským záchranárom by mohla pri pátraní pomôcť najnovšia technika

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Legislatívna úprava umožní podľa HZS použitie zariadení umiestnených na dronoch, vrtuľníku, automobile či samotných záchranároch.

Vysoké Tatry 31. októbra (TASR) - Použitie najnovších technológii zameraných na presnejšiu lokalizáciu zachraňovaných osôb by mala umožniť novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS). Parlament by mal o nej hlasovať už na najbližšej schôdzi. Včasná lokalizácia osoby v tiesni je podľa Lucie Prokešovej z tlačového odboru HZS nevyhnutná na efektívnu a rýchlu záchranu života.

"Predmetom novely je zároveň zabezpečenie ochrany osobných údajov a zabránenie potencionálnemu zneužitiu. Potreba novelizácie zákona reaguje na poznatky z praxe. HZS eviduje viacero prípadov, keď bezvýsledne pátrala po stratenom turistovi. Posledným prípadom je nezvestný turista, ktorý 22. októbra išiel zo Ždiaru smerom na Kopské sedlo, pričom do cieľovej Tatranskej Javoriny nedorazil a pátracia akcia trvá až do dnešných dní," objasnila Prokešová.

Legislatívna úprava umožní podľa HZS použitie zariadení umiestnených na dronoch, vrtuľníku, automobile či samotných záchranároch. Tie dokážu lokalizovať strateného pomocou mobilu aj na miestach bez pokrytia GSM signálom. Navrhované znenie do zákona ďalej zavádza pokyny týkajúce sa bezpečnosti osôb v horskej oblasti zamerané na prevenciu úrazov v horských oblastiach. Upravuje aj počet horských oblastí na Slovensku, pričom zrušené budú tri, v ktorých je pomer vynaložených nákladov neadekvátny vzhľadom na nízky počet zásahov. "V neposlednom rade systematicky rieši obnovu záchranárskeho materiálu zmluvných dobrovoľných a profesionálnych horských záchranárov. Navrhované zmeny vznikli v spolupráci s Policajným zborom a Asociáciou horských záchranárov združujúcou viac ako 300 dobrovoľných záchranárov," uzatvára Prokešová.

Návrh už bol prerokovaný v parlamente v prvom čítaní, v novembri by mali poslanci rozhodnúť, či ho posunú do druhého čítania a definitívne schváliť by mohli novelu v decembri tohto roka.