Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Na nespevnených strmých svahoch trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS Jasná

Horská záchranná služba neodporúča pohyb vo vysokohorskom prostredí osobám bez dostatočnej znalosti lavínovej problematiky a špeciálneho výstroja.

Demänovská Dolina 16. februára (TASR) – Prevládajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, predstavuje lokálne oveľa väčšiu reálnu hrozbu. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej Jozef Richnavský.

HZS neodporúča pohyb vo vysokohorskom prostredí osobám bez dostatočnej znalosti lavínovej problematiky a špeciálneho výstroja. Aj keď nepredpokladá pády väčších lavín, ktoré by mohli zasiahnuť údolné trasy, stále hrozí výskyt samovoľných lavín. Turisti by sa mali vyhýbať potenciálne nebezpečným miestam, kde môže lavínu uvoľniť väčšie dodatočné zaťaženie povrchu.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, iba v najvyšších polohách prechodne zmenšená oblačnosť. Pri pokračujúcom miernom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala od -12 do -1 stupňa Celzia. Fúkal slabý vietor rýchlosťou do 10 km/h. Miestami pripadlo od poprašku do 2 cm snehu.

Na strmých záveterných svahoch, v žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sú nafúkané nebezpečné a nestabilné snehové útvary – dosky, vankúše či preveje. Niektoré extrémne strmé svahy majú naďalej iba slabo spevnenú snehovú pokrývku, preto na nich trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo.