Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári končia so sezónnym vydávaním lavínového bulletinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lokálne lavínové nebezpečenstvo hrozí len v najvyšších polohách horstiev Slovenska a aj tam bude výška snehovej pokrývky postupne klesať, uviedol Chlebovec.

Liptovský Hrádok 2. mája (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) od nedele 1. mája ukončila pravidelné vydávanie stupňa lavínového nebezpečenstva pre zimnú sezónu 2021/2022. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

"V závere sezóny bude typickým lavínovým problémom oťažievajúci mokrý topiaci sa sneh. Možno očakávať výskyt samovoľných splazov a malých lavín z veľmi strmých svahov. Nebezpečenstvo stúpa so zvyšujúcou sa teplotou vzduchu," priblížil Chlebovec.

Ako doplnil, lokálne lavínové nebezpečenstvo hrozí len v najvyšších polohách horstiev Slovenska a aj tam bude výška snehovej pokrývky postupne klesať. "V prípadne výrazného zhoršenia podmienok budeme lavínový bulletin aktualizovať," skonštatoval.

V Tatrách a Nízkych Tatrách je súvislá snehová pokrývka od hornej hranice lesa. Sneh je zväčša premenený na firn, voľný prachový sneh sa vyskytuje v strmých tienistých expozíciách. V Malej a Veľkej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.