Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Psovodi pre lavínové akcie podstúpili preškolenie

Zároveň sa uskutočnil aj výcvik ovládateľnosti psov, a tiež precvičenie použitia lavínových vyhľadávacích prístrojov. Foto: FB Horská záchranná služba

Počas preškolení realizovaných v trojdňových etapách sa organizovali aj večerné cvičné lavínové akcie, zamerané na precvičenie postupov a organizácie prác na lavíne.

Vysoké Tatry 22. januára (TASR) – Zimné preškolenie psovodov a psov spojené s obnovením a získaním odbornej spôsobilosti na "Záchrannú činnosť pomocou lavínového a pátracieho psa" realizovalo v uplynulých dňoch Školiace stredisko Horskej záchrannej služby. Na akcii v Doline Zeleného plesa vo Vysokých Tatrách sa zúčastnili aj traja poľskí psovodi TOPR so psami, informovala HZS na svojej internetovej stránke.

"Zúčastnení psovodi si precvičili postupy pri záchrane vykopaného pacienta spod snehovej pokrývky, kde bol pridaný aj chemicko-synteticky pach. Pes musel pach lokalizovať a štekaním dať najavo psovodovi miesto nálezu," priblížili horskí záchranári.



Počas preškolení realizovaných v trojdňových etapách sa organizovali aj večerné cvičné lavínové akcie, zamerané na precvičenie postupov a organizácie prác na lavíne. Zároveň sa uskutočnil aj výcvik ovládateľnosti psov, a tiež precvičenie použitia lavínových vyhľadávacích prístrojov.