Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na severných svahoch všetkých polôh sa v snehovej pokrývke stále nachádza trvalo slabá nestabilná vrstva hranatozrnného snehu, ktorú je ťažké odhaliť.

Liptovský Hrádok 28. februára (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách platí v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej Fatre a Malej Fatre platí do výšky 1300 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Nad touto hranicou platí mierne lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Hlavným lavínovým problémom naďalej ostáva vetrom previaty sneh, najmä vo vyšších polohách pohorí. Je situovaný najmä na južných, juhovýchodných a východných záveterných svahoch. "Tu je uložený vo forme tvrdých a krehkých snehových dosiek a vankúšov, ktoré je možné uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," upozornil Bešinský.

Na severných svahoch všetkých polôh sa v snehovej pokrývke stále nachádza trvalo slabá nestabilná vrstva hranatozrnného snehu, ktorú je ťažké odhaliť. Uvoľniť lavínu na tejto vrstve je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, doplnil.

"Očakávame oblačné počasie so slabým snežením prevažne vo Vysokých a Západných Tatrách, severovýchodný vietor, v najvyšších polohách do 15 metrov za sekundu (54 kilometrov za hodinu), naďalej chladno,"
zhrnul Bešinský.