Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HZS: Vo Vysokých a Západných Tatrách je veľké riziko pádu lavín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z piatich.

Liptovský Hrádok 3. februára (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách aktuálne platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas posledných dní tam pripadlo veľké množstvo nového snehu. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch, kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. Obzvlášť na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu," upozornil Beťko. Zdôraznil, že sa očakáva výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín, a to prevažne prachových z nového snehu.

V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z piatich.

Na horách je v piatok oblačno až zamračené, snežiť má najmä na severných a severozápadných návetriach hôr. Fúkať bude veľmi silný vietor, ktorý môže na hrebeňoch hôr v nárazoch dosahovať 135 až 160 kilometrov za hodinu. Teplota sa bude pohybovať od mínus štyroch po mínus 12 stupňov Celzia. "Snežiť bude aj naďalej pri nízkych teplotách," dodal Beťko.