Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I.CIBULA: Kamión má mať zvýšený podvozok, radí teroristom islamský web

Na snímke sanitky prichádzajú po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Fanatici sa budú riadiť pokynmi vodcov a návodmi propagandy, uviedol bývalý šéf rozviedky SIS I. Cibula.

Bratislava/Berlín 20. decembra (TASR) - Vianočný atentát v Berlíne posilní aj pravicové politické sily v Nemecku, ktoré kritizujú kancelárku Angelu Merkelovú za jej nezodpovednú politiku voči migrantom. Domnieva sa predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) a bývalý šéf rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.


"Na rozdiel od opatrne zdržanlivých nemeckých politikov i vysokých policajných funkcionárov nič nám nebráni v tom, aby sme na základe dostupných faktov otvorene hodnotili niektoré okolnosti tragického útoku na vianočný trh v centre Berlína. Zastávam názor Donalda Trumpa, že "civilizovaný svet musí zmeniť svoje uvažovanie". Z tohto všeobecného konštatovania jednoznačne vyplýva, že do vojny s terorom islamistov musia byť nasadené všetky preventívne prostriedky. Analytici už skôr varovali, že vojenské porážky teroristov na Strednom východe budú viac orientovať útočníkov na územie Európy," pokračoval Cibula.

Podľa neho sa bude stupňovať agresívna islamistická propaganda a náboženskí fanatici moslimského vierovyznania sa budú riadiť pokynmi svojich vodcov a návodmi propagandy z internetu.

"V súvislosti s automobilovým atentátom v Berlíne upozorňujem, že detailný popis teroristického využitia nákladného auta bol uverejnený minulý mesiac v islamskom internetovom periodiku Rumiyah. Experti ho považujú za náhradu už dávnejšie známeho časopisu Dabiq, ktorý bol viac zameraný teologicky a šíril islamskú politickú doktrínu. Rumiyah vyzval moslimov, aby na základe príkladu automobilového atentátu v Nice organizovali teroristické útoky proti nemoslimom. Článok v novembrovom čísle Rumiyah obsahuje technické charakteristiky vozidla, ktoré by malo byť použité na zabíjanie. Uvádza tiež potenciálne miesta útokov, ako sú frekventované hlavné ulice, trhy, festivaly, prehliadky alebo veľké politické zhromaždenia," upozornil exšéf rozviedky slovenskej tajnej služby.

"V článku sa doslova píše, že nákladné auto by malo mať veľkú hmotnosť, dvojkolesové súkolia, mierne zvýšený podvozok a silný kovový rám, aby v dave spôsobil viac obetí. Pomenovanie časopisu Rumiyah znamená v klasickom arabskom jazyku názov mesta Rím. Ide vlastne o odkaz na staroislamské proroctvo predpovedajúce zničenie Ríma po páde Konstantinopolisu, keď ho v roku 1453 dobyli moslimovia. Okrem arabskej verzie časopisu existujú aj jazykové verzie v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, indonézskom jazyku a jazyku Ujgurov. Slúži teda militantným islamistom na celom svete," uviedol ďalej.

Podľa Cibulu vianočný atentát v Berlíne posilní aj pravicové politické sily v Nemecku, ktoré kritizujú kancelárku Angelu Merkelovú za jej nezodpovednú politiku voči migrantom. "Z toho dôvodu bezpečnostné a spravodajské štruktúry v Nemecku budú musieť monitorovať nielen militantných islamistov, ale aj pravicových radikálov. Bezpečnostný aparát však nedisponuje takou personálnou i technickou kapacitou, aby garantoval 100-percentnú bezpečnosť potenciálne ohrozených skupín obyvateľstva, vrátane moslimov, ktorí sa môžu stať cieľom odvetných útokov pravicových radikálov," zdôraznil Cibula.

Nemeckí vyšetrovatelia "pracujú s predpokladom", že páchateľ, ktorý v pondelok (19.12.) večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

Počet obetí sa medzičasom zvýšil na 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami.

Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.