Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. DÓCI: Depresia je duševnou poruchou, ak pretrváva najmenej 14 dní

Ilustračné foto. Foto: TASR

Depresiou trpí asi jeden z 25 ľudí, čo v Európe predstavuje zhruba 40 miliónov chorých a celosvetovo sa toto číslo vyšplhalo až na 332 miliónov ľudí.

Košice 7. apríla (TASR) - Depresia je jednou z hlavných zdravotných výziev v európskom regióne a je zároveň ústrednou témou Svetového dňa zdravia v roku 2017, ktorý pripadá na 7. apríla.

Tému vyhlasuje každý rok Svetová zdravotnícka organizácia. Upozorňuje ňou na určité aspekty zdravia, ktorým treba venovať nemalú pozornosť. "Heslo "Depresia – hovorme o nej" poukazuje na fakt, že je liečiteľná, no napriek tomu je stále 50 percent všetkých prípadov nepodchytených," vysvetľuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Podľa prednostu Psychiatrickej kliniky UNLP v Košiciach a hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre psychiatriu Ivana Dóciho sa laický a psychiatrický výklad pojmu depresia sa líši.

"V bežnej hovorovej reči sa slovo depresia nesprávne používa na označenie bežného denného kolísania nálady. Z psychiatrického hľadiska je depresia duševnou poruchou vtedy, ak pretrváva najmenej 14 dní a to bez zrozumiteľného vonkajšieho dôvodu. Základným príznakom depresie je zníženie energie či "vnútornej sily" ku každodennej činnosti, ktoré vedie k útlmu psychomotoriky, spomaleniu myslenia a vzniku chorobne smutnej nálady. Depresívny človek je nevýkonný v pracovnej sfére aj v rodine, čo môže mať za následok pracovné, rodinné a vzťahové problémy," tvrdí Dóci.

Depresiou trpí asi jeden z 25 ľudí, čo v Európe predstavuje zhruba 40 miliónov chorých a celosvetovo sa toto číslo vyšplhalo až na 332 miliónov ľudí. "Každý rok sa v dôsledku depresie rozhodne ukončiť svoj život okolo 80.000 ľudí. Toto ochorenie je pritom v dnešnej dobe už dobre liečiteľné. Aj napriek tomu sa až 90 percentám chorých nedostáva patričná liečba. Ďalšou zaujímavosťou je, že ľudia, ktorí trpia na nejaké somatické ochorenia, majú tri až šesťkrát vyššie riziko, že sa u nich prejaví depresia," uviedla primárka Psychiatrického oddelenia UNLP Košice Eva Pálová.

Do rôznych aktivít sa pri príležitosti Svetového dňa zdravia rozhodli zapojiť aj oba Denné psychiatrické stacionáre UNLP v Košiciach. "V stave depresie je dôležité udržať si určitú štruktúru dňa aj vtedy, ak v tom pacient nevidí zmysel, aj keď spočiatku je to ťažké. Nikto si nepomôže, ak si v stave depresie bude dokazovať svoju pevnú vôľu náročnými úlohami. Preto aj naše aktivity boli primerane náročné zohľadňujúc zdravotný stav pacientov a samozrejme mali aj terapeutický rozmer," dodala Lucia Kleinová z Denného psychiatrického stacionára na Rastislavovej ulici.