Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I. Fiačan: Ústavný súd si v novom roku pripomenie 30. výročie činnosti

Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Po troch rokoch virtuálnej podoby Dňa otvorených dverí ÚS opäť plánuje otvoriť brány širokej verejnosti.

Košice 2. januára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR si bude v novom roku pripomínať 30. výročie začatia svojej činnosti. "Ak bol rok 2022 rokom Ústavy Slovenskej republiky, rok 2023 možno označiť za rok Ústavného súdu Slovenskej republiky," uviedol pre TASR predseda súdu Ivan Fiačan.

V súvislosti s cieľmi v nadchádzajúcom období poukázal na to, že sudcovia ÚS v dôsledku vysokého počtu návrhov podávaných súdu pracujú vo vysokom tempe a v plnom nasadení. "Spoločne preto hľadáme nové spôsoby optimalizácie práce, aby nedochádzalo k nadmernej záťaži sudcov a zároveň, aby nedochádzalo k prieťahom v konaniach. Budeme aj naďalej rozvíjať a zjednocovať judikatúru Ústavného súdu tak, aby naše rozhodnutia boli predvídateľné a prispievali k napĺňaniu princípu právnej istoty. Zo strany ministerstva spravodlivosti a Národnej rady SR očakávam kroky, ktoré odbremenia ÚS od takých návrhov a konaní, kde ingerencia ÚS nie je nutná," skonštatoval.

Informoval ďalej, že ÚS začal pracovať na novom informačnom systéme, ktorý by mal mnohé procesy zjednodušiť. "Pracujeme aj na ďalšej elektronizácii činnosti súdu s cieľom eliminovať administratívnu záťaž, ale najmä s cieľom rýchlejšie a kvalitnejšie komunikovať naše rozhodnutia nielen účastníkom, ale aj verejnosti. Tvoríme nové webové sídlo Ústavného súdu s intuitívnejším užívateľským prostredím," priblížil predseda ÚS.

Po troch rokoch virtuálnej podoby Dňa otvorených dverí ÚS opäť plánuje otvoriť brány širokej verejnosti. Návštevníkov však tentoraz nebudú sprevádzať zamestnanci Kancelárie ÚS, ale virtuálny sprievodca prostredníctvom aplikácie s QR kódmi.