Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I. Hraško: Voda z obce Legnava sa bude vyvážať do zahraničia

Igor Hraško Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žigov envirorezort reagoval tým, že Hraškov výstup bol buď dôkazom ignorancie a nekompetentnosti počas poslednej rozpravy, alebo úmyselne a hrubo zavádza a straší.

Bratislava 9. júla (TASR) - Z obce Legnava (okr. Stará Ľubovňa) sa bude vyvážať voda do zahraničia so súhlasom ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD). Vyhlásil to dnes poslanec OĽaNO Igor Hraško s tým, že súhlas na prepravu vody potrubím do Poľska vydalo priamo Žigovo ministerstvo životného prostredia (MŽP). To sa bráni tým, že v súčasnosti nemá zákonnú možnosť vývozu vody zabrániť, a preto prichádza s novelou.

"Tento prípad ukazuje, že vláda rieši vývoz vody už dnes. Vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) o zákaze vývozu vody berieme s veľkou rezervou. Fico a Žiga svorne tvrdia, že chcú vodu chrániť až na úrovni Ústavy SR, ale ich skutky dokazujú iné," upozornil Hraško. Poslanec novinárom poskytol rozhodnutie Okresného úradu v Prešove, ktorý povolil súkromnej spoločnosti zriadenie vodnej stavby "Legnava - Úpravňa minerálnej vody". "V odôvodnení nájdete cestu, ako sa k tomuto povoleniu dalo dopracovať. Okrem iného sa tam píše, že rozhodnutím Štátnej kúpeľnej komisie Ministerstva zdravotníctva SR z 8. februára 2012 bolo správne konanie v tejto veci prerušené, pričom žiadateľ mal predložiť stavebné povolenie na prívodné potrubie popod rieku Poprad do Poľska," citoval Hraško z rozhodnutia s tým, že až potom malo byť vydané povolenie.

Okresný úrad Prešov podľa jeho slov celú záležitosť prerokoval s ministerstvom životného prostredia, ktoré v marci 2014 zaslalo k povoľovanej vodnej stavbe súhlasné stanovisko. "Buď minister od začiatku klame, pričom v skutočnosti sa už dnes podpisuje pod predaj vody do cudziny, alebo nevie, čo sa mu na ministerstve podpisuje," dodal Hraško.

Žigov envirorezort reagoval tým, že Hraškov výstup bol buď dôkazom ignorancie a nekompetentnosti počas poslednej rozpravy, alebo úmyselne a hrubo zavádza a straší. "Práve prípadom Legnava opakovane ilustroval minister a rezort životného prostredia, že nemá zákonnú možnosť zastaviť vývoz vody. A to napriek tomu, že sa o to opakovane pokúšal, k čomu má k dispozícii niekoľko právnych stanovísk rôznych inštitúcií, vrátane NR SR," reagoval pre TASR Maroš Stano z Odboru komunikácie MŽP.

Práve z týchto dôvodov podľa jeho slov prišiel rezort s novelou vodného zákona, ktorý má vodu ako strategickú surovinu chrániť pre obyvateľov Slovenska. "Ústavný zákaz vývozu, ako ho navrhli predseda vlády SR a minister životného prostredia, by presne takýto prípad nedovolil," dodal Stano.