Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

I. Husár: Nechceme, aby deti prišli k úrazu, alebo aby nemali šatne

Na archívnej snímke štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Ivan Husár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Športovisko musí byť v takom stave, aby sa dalo správne a bezpečne využívať, uviedol štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivan Husár.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v rámci tohtoročného rozpočtu financie na rekonštrukciu a opravy školskej športovej infraštruktúry. Finančné prostriedky v objeme osem miliónov eur budú prerozdelené v rámci 99 miest a podporených bude 105 projektov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Ambíciou ministerstva školstva je vedenie detí a žiakov k aktívnemu pohybu. "Mnoho škôl však z dôvodu nedostatku financií nedokáže vytvoriť optimálne podmienky na rozvoj športu. Ministerstvo školstva preto na tento účel ešte v rámci svojho tohtoročného rozpočtu vyčlenilo sumu osem miliónov eur," priblížili z rezortu školstva.

Školy môžu tieto finančné prostriedky použiť na havarijné stavy, opravy, rekonštrukcie a technické zhodnotenie školskej športovej infraštruktúry. "Dopyt mnohonásobne prekračuje možnosti, preto ministerstvo vyhodnocuje žiadosti na základe objektívnych kritérií, medzi ktoré patria najmä typ havárie, počet detí, veľkosť školy, naliehavosť investície," priblížil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivan Husár.

"Nechceme, aby do telocvične zatekalo, aby deti prišli k úrazu, alebo aby nemali šatne. Preto sa pri stanovení naliehavosti investície pozeráme na strechu, palubovku, sociálne zariadenia, elektroinštaláciu," povedal Husár. Ako dodal, športovisko musí byť v takom stave, aby sa dalo správne a bezpečne využívať.

Ministerstvo zároveň plánuje pokračovať v systematickej podpore skvalitňovania školskej športovej infraštruktúry, a to aj prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ nového programového obdobia 2021 - 2027.