Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I. KOLEK: Som optimista, na zákaz hazardu sa nájde dostatok hlasov

Mesiac v Bratislave, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: TABLET.TV

Kým Kolek, podobne ako celý jeho klub, presadzuje absolútny zákaz odvíjajúci sa od petície takmer tretiny Bratislavčanov, Farkašovská obhajuje názor, že efektívnejšou cestou je veľmi prísna regulácia.

Bratislava 23. marca (TASR/TABLET.TV) – Druhé hlasovanie za absolútny zákaz hazardu v Bratislave by malo byť úspešné. Verí v to poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Ignác Kolek (Bratislavský klub), ktorý v diskusnej relácii Tablet.TV Mesiac v Bratislave vyjadril predpoklad, že k 24 poslancom hlasujúcim za totálny zákaz 16. februára sa pridajú aj vtedy neprítomní poslanci - Jarmila Tvrdá (Bratislavský klub), Jozef Uhler a Tomáš Korček (obaja Klub nezávislých poslancov) a naplní sa tak potrebné kvórum pre prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

So svojou oponentkou v diskusii, viceprimátorkou Bratislavy Ľudmilou Farkašovskou, členkou poslaneckého Klubu pre Bratislavu, však ani v tejto diskusii nenašiel zhodu v otázke, aké opatrenie je v boji proti hazardu najlepšie. Kým Kolek, podobne ako celý jeho klub, presadzuje absolútny zákaz odvíjajúci sa od petície takmer tretiny Bratislavčanov, Farkašovská obhajuje názor, že efektívnejšou cestou je veľmi prísna regulácia hazardu. Tá by podľa nej na jednej strane odstránila negatívne dosahy premnožených herní v hlavnom meste, na druhej strane by však ponechala možnosť prevádzkovať hotelové kasína, ktorých negatívny sociálny vplyv na spoločnosť je v porovnaní s bežnými herňami na sídliskách prakticky nulový.

"Napokon aj tí najväčší stúpenci totálneho zákazu ako napríklad Ján Mrva sa v lete minulého roka vyjadril v tom zmysle, že problém nie je v hotelových kasínach, kam chodia turisti, ale v herniach a hracích automatoch," uviedla. Kolek jej pripomenul, že súčasné znenie zákona takúto reguláciu neumožňuje.

Podľa neho je apel po regulácii a oddelenom hlasovaní, ktorý by umožnil i naďalej prevádzkovať hazard v hoteloch, moteloch a penziónoch, prípadne obchodných centrách, iba vykonávaním želania subjektov pohybujúcich sa v oblasti hazardu - poslanec spomína napríklad Alianciu za čistú hru alebo spoločnosť K-BET. Tým vysvetľuje Kolek i to, prečo 16. februára 12 poslanci nehlasovali a ďalší piati sa pri hlasovaní zdržali. "Vy ste dostali link, ako sa máte zachovať pri hlasovaní," vyhlásil v diskusii.

Farkašovská sa voči jeho slovám ohradila, podľa nej iba polarizujú verejnosť. Práve spôsob komunikácie považuje v celej záležitosti za rozhodujúci. "Z mojich osobných skúseností viem, že ak ľudia majú o celej veci dostatok informácií, prikláňajú sa k argumentáciám pre reguláciu," uviedla viceprimátorka.



Jej predchodca na poste námestníka primátora je presvedčený, že dôvodom vyhrotenia celej situácie je spreneverenie sa časti poslancov svojmu mandátu slúžiť v prospech obyvateľov Bratislavy. "Ľudia to vnímajú tak, že je vám niečo prednejšie ako to, čo od vás chcú Bratislavčania," povedal Kolek s tým, že aj tí, ktorí sa zdržali, resp. nehlasovali za absolútny zákaz, podpísali petíciu a na januárovom zastupiteľstve požiadali primátora, aby takéto VZN na ďalšie rokovanie zaradil.

Farkašovská namietala, že petíciu podpisovali mnohí v domnienke, že o inej petícii ako nástroji v boji proti hazardu nebolo možné uvažovať, zároveň poznamenala, že v januári poslanci zaviazali primátora predložiť VZN. "Žiadali sme predloženie návrhu, nie prijatie VZN o absolútnom zákaze," zdôraznila.

Ako dodala, na celej záležitosti ju "vyrušuje" právna nejasnosť. Citovala pritom Kolekovho kolegu z klubu Milana Vetráka. "On sám povedal, že nech prijmeme akékoľvek VZN, či už s totálnym zákazom, alebo reguláciou, aj tak to skončí na prokuratúre," upozornila viceprimátorka.

V diskusii nevylúčila, že jej klub, prípadne iní poslanci požadujúci prísnu reguláciu sa pokúsia pozmeňujúcim návrhom docieliť oddelené hlasovanie za zákaz v jednotlivých typoch budov, v ktorých zákon umožňuje prevádzkovať hazardné hry. "Rozprávame sa o tom, no nechcem predbiehať," povedala.

V diskusii sa tiež vyjadrila k slovám primátora Iva Nesrovnala, že ona i viceprimátor Milan Černý (obaja vo februári nehlasovali) zlyhali, no dostanú na konci marca "druhú šancu“. "Nie som si vedomá žiadneho zlyhania a nemyslím si, že by som mala dostať druhú šancu. Ja som prejavila svoj slobodný názor a tak, ako mi to ústavné právo garantuje, rozhodujem sa ako poslanec podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," zdôraznila.

Poukázala tiež na podobnú situáciu z minulosti, keď proti uzneseniu navrhovanému primátorom Milanom Ftáčnikom hlasoval jeho námestník Ján Budaj, pričom jeho konanie chválili poslanci, ktorí teraz ju za rovnaký postoj kritizujú. Na otázku, či pri opätovnom nesúlade s primátorovým názorom bude možné pokračovať v spolupráci vo vedení mesta, Farkašovská povedala, že nikdy neodpovedá na to, "čo by bolo keby". "Ak sa k tomuto dostaneme, rozhodnem sa a rovnako sa rozhodne pán primátor," povedala pred kamerami Tablet.TV.