Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REAKCIE NA ÚMRTIE E. KUKANA: Skvelý diplomat a dobrý človek

Eduard Kukan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Eduard Kukan zomrel v stredu (9. 2.) vo veku 82 rokov. Naposledy pôsobil na Univerzite Komenského v Bratislave.

Bratislava 10. februára (TASR) - Eduard Kukan vždy dôstojne reprezentoval Slovensko a bol najvýraznejšou tvárou našej diplomacie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Kukan mal po 90. rokoch veľký podiel na nasmerovaní Slovenska na cestu zmeny a reforiem, poznamenala hlava štátu. Odišiel podľa nej skvelý diplomat, ktorý sa nezľakol "mečiarizmu". "Práve vďaka odhodlaniu Eduarda Kukana sa podarilo Slovensko ukotviť v Európskej únii, v Severoatlantickej aliancii, ale aj v ďalších medzinárodných štruktúrach, ktoré sú dôležité pre naše ďalšie napredovanie a prosperitu," skonštatovala Čaputová. Dodala, že Kukan vždy konal s rozvahou, pokojom a gráciou jemu vlastnou.

Premiér: E. Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť a rozhľad

Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť i rozhľad. Na sociálnej sieti si ho pripomenul premiér Eduard Heger (OĽANO).

Poukázal, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. "Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska," uviedol predseda vlády.

Eduard Kukan zomrel v stredu (9. 2.) vo veku 82 rokov. Naposledy pôsobil na Univerzite Komenského v Bratislave.

Korčok: Bývalý minister zahraničných vecí E. Kukan bol vždy dobre naladený


Bývalý minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. Na sociálnej sieti to uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS).

"Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zrode našej zahraničnej služby. Práve on bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO, a bol to práve on, kto má zásluhu na tom, že sa dnes môžeme oprieť o tieto základné piliere našej zahraničnej politiky," vyhlásil Korčok. Eduard Kukan bol podľa jeho slov inšpiráciou pre celé generácie diplomatov.

Na archívnej snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok odovzdáva najvyššie vyznamenanie MZVEZ SR medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu pri príležitosti Dňa slovenskej diplomacie bývalému šéfovi slovenskej diplomacie Eduardovi Kukanovi v Bratislave 26. augusta 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


"Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami," povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Ministri si spomínajú na zosnulého E. Kukana


Ministri si spomínajú na zosnulého bývalého ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, ktorý zomrel vo veku 82 rokov. Úprimnú sústrasť vyjadrili na sociálnej sieti.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) hovorí o Kukanovi ako o osobnosti, ktorá zastávala demokratické hodnoty Slovenska a ktorej okrem iného krajina vďačí za prijatie do Európskej únie a NATO.

Posledný rok je podľa šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga (SaS) poznačený odchodmi významných osobností slovenského politického a spoločenského života. "Asi málokto bol na Slovensku známejšou osobnosťou v oblasti diplomacie a zaslúžil sa o jej rozvoj tak ako on," uviedol v súvislosti s úmrtím Kukana na sociálnej sieti. Dodal, že Kukan ostáva osobnosťou, ktorá sa zapísala do slovenských dejín a významne ovplyvnila chod a rozvoj Slovenska.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) poďakoval Kukanovi za spoločné chvíle strávené v europarlamente. "Odpočívajte v pokoji, pán Eduard Kukan," napísal.

Na archívnej snímke diplomat a politik Eduard Kukan počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 29. decembra 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že Slovensko prišlo o veľkého človeka, rozhľadeného politika a vysoko profesionálneho diplomata. "Bol to práve Eduard Kukan, ktorý na poste ministra zahraničných vecí dotiahol do úspešného konca ťažké rokovania o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. Týmto sa navždy zapísal do slovenskej histórie," poznamenala.

Koalícia spomína na Kukana ako na dobrého človeka, diplomata i politika


Koaliční poslanci spomínajú na zosnulého Eduarda Kukana ako na odborníka a dobrého diplomata, ale aj ako na výborného politika a dobrého človeka. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) pripomenul, že Kukan sa zaslúžil aj o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO.

"Odišiel najsympatickejší minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Zaslúžil sa o náš vstup do EÚ a NATO. A takmer sa stal prezidentom, čo by mnohé veci zmenilo. Česť jeho pamiatke," uviedol Grendel.

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) označila Kukana za jedného z tých lepších politikov, ktorých Slovensko malo. "Správa o jeho úmrtí ma nesmierne mrzí. Odpočívajte v pokoji, pán Kukan. Ďakujem za všetko, čo ste pre Slovenskú republiku spravil," dodala Bittó Cigániková.

"Kukan sa ako diplomat pričinil o to, aby malo Slovensko v zahraničí dobré meno a bolo vnímané ako spoľahlivý partner," doplnil podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že Kukan svoju odbornosť a profesionalitu priniesol aj do politiky a akadémie.

Šéfka výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) rovnako zaradila Kukana k našim najvýznamnejším diplomatom a pripomenula jeho kariéru. "Patril medzi ľudí, ktorí pomohli Slovensku zaradiť sa medzi demokratické krajiny Európy po ťažkom období Mečiarových vlád. Na jeho životnú cestu sa pozerám s obdivom," poznamenala a vyjadrila úprimnú sústrasť celej jeho rodine.

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Odišiel diplomat, politik a človek, ktorý bol pri tom keď sa Slovensko dostávalo z pozície čiernej diery Európy. Ďakujeme za všetko pán Eduard Kukan. Odpočívajte v pokoji. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO).

Predseda kultúrneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripomenul jeho život i kandidatúru za prezidenta SR. "Keby sa vtedy stal prezidentom, v ďalších rokoch by sa zrejme veľa vecí udialo inak," podotkol. Kukan podľa jeho slov aj naďalej ostal dôstojným a profesionálnym ministrom zahraničných vecí, europoslancom a diplomatom.

Jarmila Halgašová (SaS) spomína na Kukana ako na vzdelaného muža, ktorý bol navyše priateľský a zábavný, ale aj pokorný. "Čo je dnes vzácnosť. Bolo mi obrovskou cťou, pán Eduard Kukan, sa s Vami stretnúť. Odpočívajte v pokoji," uviedla Halgašová.

"Ďakujem za naše debaty, za kopec smiechu a láskavé rady… Edo, bolo mi potešením s tebou spolupracovať. Odpočívaj v pokoji," uviedla poslankyňa za stranu Za ľudí Jana Žitňanská. Rovnako zaželala úprimnú sústrasť pozostalej rodine.

Ako veľkého človeka slovenskej diplomacie a politiky vníma Kukana aj Andrej Stančík (OĽANO). "Zažil som ho na mnohých diskusiách, no hlavne na spoločných stretnutiach, kde sme sa veľa nasmiali. Odovzdal mi mnoho z jeho bohatých skúseností a je mi veľmi ľúto a smutno, že sa už nestretneme. Jeho vtip, takt a múdrosť nám všetkým budú chýbať," skonštatoval Stančík.

Mikloš: E. Kukan bol vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu


Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Pre TASR to povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

Dzurinda: Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek


Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek. V súvislosti s úmrtím Eduarda Kukana to pre TASR uviedol bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda.

Na archívnej snímke vľavo vtedajší predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a vpravo Eduard Kukan po prejave na kongrese.
Foto: TASR/Martin Baumann


Kukana označil za diplomata-elegána. "Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych," uviedol Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Pripomenuli si ho aj jeho stranícki kolegovia Pavol Frešo a Ivan Šimko. "Edo Kukan nesmierne pomohol Slovensku na ceste k demokracii a rešpektu vo svete. Skutočný vlastenec. Vďaka ti, Edo, odpočívaj v pokoji," uviedol Frešo na sociálnej sieti.

Kukan má podľa Šimka veľkú zásluhu na tom, že Slovensko je dnes demokratický a otvorený štát. "Kukan opustil sľubnú a bezpečnú dráhu kariérneho diplomata, aby vstúpil do zápasov zákernej a nevypočítateľnej politiky," skonštatoval Šimko. Tvrdí, že ako predseda jednej z dvoch parlamentných opozičných strán dokázal potlačiť stranícky egoizmus a vlastné ambície a voviedol svoju Demokratickú úniu do Slovenskej demokratickej koalície. "Iba vďaka tomu, že sa demokrati dokázali dohodnúť na spoločnom postupe, sa podarilo uhájiť na Slovensku demokratický režim," poznamenal s tým, že Slovensko môže byť na Kukana hrdé.

Kňažko: Kukan bol jedným z najlepších odborníkov na zahraničnú politiku


Eduard Kukan bol jedným z najlepších slovenských odborníkov na zahraničnú politiku. Bol to skvelý kariérny diplomat a neskôr veľmi umiernený a uvážlivý politik. Pre TASR to v reakcii na úmrtie exministra zahraničných vecí uviedol bývalý vysokopostavený politik a herec Milan Kňažko.

"Veľmi sme spolu komunikovali, hrávali sme spolu dokonca pravidelne tenis a mali sme veľa spoločných záľub," uviedol Kňažko, ktorý v novembri 1989 vstúpil do politického diania a neskôr aktívne pôsobil vo viacerých vysokých štátnych funkciách.

"Keď som na sklonku roka 1992 pretváral Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR na Ministerstvo zahraničných vecí SR, pátral som po tom, koľko diplomatov pôvodom zo Slovenska pracuje na ministerstve zahraničných vecí ČSFR. Kukan bol vtedy zástupcom pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku. Oslovil som ho, či by bol ochotný pracovať pre Slovensko po rozdelení (Česko-Slovenska) a on súhlasil," priblížil začiatky ich dlhoročnej spolupráce Kňažko.

Členovia vtedajšej slovenskej vlády pózujú pre fotografov pred Úradom vlády v Bratislave 31.októbra 1998. Na sn. zadný rad zľava: Gabriel Palacka, Pavel Koncoš, Ľudovít Černák, Tibor Šagát, Milan Ftáčnik, Eduard Kukan, István Harna, Mária Machová and Milan Kňažko. Druhý rad zľava: László Miklós, Ján Čarnogurský, Ladislav Pittner, Brigita Schmögnerová, Pavol Kanis a Peter Magvaši. Predný rad zľava: Pál Csáky, Pavol Hamžík, Mikuláš Dzurinda, Ľubomír Fogaš a Ivan Mikloš.
Foto: TASR Vladimír Benko


V tejto súvislosti pripomenul, že ich politické dráhy sa prelínali niekoľko rokov. Okrem iného v roku 2000 spoluzakladali Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ).

Burda: Eduard Kukan je pre nás nenahraditeľný


Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Pre TASR to povedal dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

"Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov," uviedol Burda.


Eduard Kukan vyučoval na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov UK v Bratislave a bol čestným predsedom Diplomatickej akadémie Karola Rybárika.

Bugár: Eduard Kukan bude v tejto hektickej dobe chýbať


Eduard Kukan bol rozvážny človek. Práve v tejto hektickej dobe bude chýbať. Pre TASR to uviedol bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár.

Kéry: Slovensko stráca v E. Kukanovi rešpektovaného politika a odborníka


Slovensko stráca v Eduardovi Kukanovi významného a rešpektovaného politika, odborníka na zahraničnú politiku. Pre TASR to uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD). Bol pre neho rozhľadeným a slušným politikom. Pre podpredsedu výboru pre európske záležitosti Petra Kmeca (nezaradený) bol Kukan veľkým vzorom.

Kéry i Kmec vyslovili rodine a najbližším Kukana úprimnú sústrasť. "Vždy som si vážil nielen jeho odbornosť, ale aj ľudskosť a slušnosť. Bol rešpektovaný v zahraničí, takže bol skúsený diplomat a na tomto poli zohral veľmi významnú úlohu," uviedol Kéry pre TASR.

Kmec označil Kukana za "pravého profesionála, znalca medzinárodnej politiky a úspešného realizátora nášho integračného úsilia do EÚ, NATO a OECD".

Na archívnej snímke politik Eduard Kukan s manželkou Zdenkou prichádzajú na 19. ročník dobročinného Plesu v opere 12. januára 2019 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian


Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadrili aj predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba - Umiernení Tomáš Drucker či neparlamentná strana Spolu. "Pre mňa má takto vyzerať slušnosť, odbornosť a autorita. V politike veľmi vzácne," skonštatoval Drucker. "Za jeho celoživotnú prácu v prospech Slovenska mu patrí – v mene celej strany Spolu - náš obdiv a úprimná vďaka," uviedla strana Spolu.

Predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos pre TASR povedal, že Kukan patril k tým, ktorý do robenia politiky vnášali grandióznosť a ich rozhodnutia boli predložené odborne. Kukan rozumel remeslu robenia politiky a pri hodnotových otázkach nezaváhal. Bolo to podľa neho rovnako potrebné v 90. rokoch minulého storočia, ako aj teraz. "Kukan dlho nebol aktívny v politike, ale kto sledoval jeho vystúpenia za ostatnú dobu určite so mnou súhlasí, že nikdy neprestal byť politikom," skonštatoval Sólymos.

Moravčík: Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko


Eduard Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko. Jeho strata je obzvlášť teraz viac pociťovaná. Pre TASR to uviedol právnik, vysokoškolský pedagóg a bývalý politik Jozef Moravčík, ktorý bol ministrom zahraničných vecí ČSFR, neskôr ministrom zahraničných vecí Slovenska a od marca do decembra 1994 bol predsedom vlády SR.

Demeš: S účinkovaním E. Kukana sa spájajú zlaté časy slovenskej diplomacie


S účinkovaním Eduarda Kukana sa spájajú zlaté časy slovenskej diplomacie, keď nám bolo jasné, kam Slovensko patrí a ako sa má skĺbiť zahraničná politika s domácou. Pre TASR to uviedol nezávislý zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

Poukázal na to, že Kukan dopomohol k tomu, aby sa Slovensko stalo modernou európskou krajinou a aby sme do roku 2004 vstúpili do NATO aj EÚ. Pripomenul tiež, že Kukan sa rozhodol "vo veľmi zložitom čase, pri zrode samostatnej Slovenskej republiky," odísť z diplomacie a stať sa politikom. Svoje veľké politické aj diplomatické zručnosti podľa Demeša ukázal aj ako europoslanec, a to najmä pri práci zameranej na západný Balkán.

Kukanov odkaz pre súčasnosť by podľa neho bol, že predovšetkým dialóg, slušnosť a nadhľad sú veci, ktoré pomôžu prekonávať aj najkomplikovanejšie problémy. "Myslím si, že Slovenská republika má za čo Eduardovi Kukanovi ďakovať a budeme mu, nielen ľudia zo sveta diplomacie a politiky, ale aj množstvo bežných občanov, vďační za jeho celoživotné dielo," povedal Demeš.

Na archívnej snímke zľava Pavol Demeš a Eduard Kukan.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Dodal, že Kukan bol človek, ktorý miloval život, rozdával optimizmus a mal veľmi nákazlivý smiech. "Každý, kto stretol Eduarda Kukana videl, že má dočinenia s profesionálom, ale aj mimoriadne ľudským človekom," skonštatoval Demeš. Vyzdvihol tiež, že Kukan bol aj vo veku 82 rokov schopný odovzdávať svoje bohaté skúsenosti profesionála aj človeka budúcim adeptom diplomacie.

Lajčák: Kukan bol jednou z najväčších osobností európskej diplomacie


Slovenská aj európska diplomacia práve prišli o jednu zo svojich najväčších osobností. Na Twitteri to vo štvrtok uviedol slovenský diplomat Miroslav Lajčák v reakcii na úmrtie bývalého ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana.

"Cítim sa privilegovaný, že som Eduarda Kukana poznal viac ako 25 rokov ako výborného šéfa, znamenitého kolegu a veľmi drahého priateľa. Naučil ma, o čom je diplomacia, išiel príkladom a predstavil mi Balkán," napísal Lajčák, ktorý pôsobí ako Osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

Na archívnej snímke diplomat Miroslav Lajčák (vľavo) a bývalý poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan počas diskusie.
Foto: TASR - Dušan Hein


"Vždy budem obdivovať tvoj vkus, inteligenciu, eleganciu a optimistický humor za každých okolností. Odpočívaj v pokoji priateľ môj. Budeš chýbať viacerým generáciám slovenských diplomatov a mnohým priateľom po celom svete. Dnes sú moje myšlienky s tvojou manželkou Zdenkou a tvojimi blízkymi," dodal Lajčák.

Európsky parlament reaguje na smrť Kukana, kondolovala šéfka europarlamentu aj europoslanci


Na úmrtie Eduarda Kukana vo štvrtok reagovali viacerí zástupcovia Európskeho parlamentu (EP) vrátane slovenských europoslancov. Kondolovala aj predsedníčka EP Roberta Metsolová, ktorá vyzdvihla Kukanovu angažovanosť a politickú rozhľadenosť.

"Som hlboko zarmútená zo smrti Eduarda Kukana, môjho kolegu a priateľa. Vaša angažovanosť bola príkladná a vaša múdrosť bola inšpirujúca," uviedla na sociálnej sieti Twitter Metsolová, ktorá poslednú vetu príspevku napísala v slovenčine. "Odpočívajte v pokoji, pán Kukan," dodala.

Na úmrtie Eduarda Kukana reagovali prostredníctvom sociálnych sietí aj slovenskí europoslanci. Vladimír Bilčík uviedol, že s ním bol pred dvoma týždňami na europarlamentnej misii v Belehrade. Dodal, že s ním niekoľko rokov úzko spolupracoval na podpore demokracie a medzistraníckom dialógu v Srbsku. "Odišiel múdry, rozvážny a vždy usmiaty elegán. Človek a politik, s ktorým sa skvele rozprávalo a ktorý mi vždy ochotne a s nadhľadom poradil. Pracoval na tom, čomu veril, až do konca," uviedol na Facebooku Bilčík.

Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti napísala, že "zomrel pán politik", a podobne ako ostatní aj ona vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

"S vďakou môžeme spomínať na prodemokratické smerovanie krajiny Eduarda Kukana a jeho dôstojnú reprezentáciu Slovenska v zahraničí aj v Európskom parlamente," napísal slovenský europoslanec Martin Hojsík.

Poslankyňa EP Miriam Lexmann na sociálnej sieti Facebook pripomenula, že Kukan zohral dôležitú úlohu pri vstupe Slovenska do Európskej únie. "Vďaka za Vašu špičkovú diplomatickú službu," napísala Lexmann.

"Nebol to len diplomat s obrovským rešpektom v celom svete a politik, ktorý sa výrazne zasadil o to, že sme dnes členom EÚ a NATO. Všetku jeho profesionalitu podčiarkovala ľudskosť, slušnosť a živý záujem o človeka a dianie okolo. Je mi ľúto, že odišiel, z jeho skúseností mohla slovenská diplomacia ešte dlho čerpať," uviedol Michal Šimečka, ktorý je jedným zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu (EP).

"Eduard Kukan bol elegán, rovný chlap a dobrý kamarát, s ktorým som dlho spolupracoval. Na jeho rady a na naše rozhovory nikdy nezabudnem. Dnes v modlitbe myslím na neho aj na jeho rodinu," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Na archívnej snímke zľava Miroslav Mikolášik, Vladimír Maňka, Eduard Kukan, Jana Žitňanská, Boris Zala, Pál Csáky, Ivan Štefanec, Branislav Škripek počas prijatia prezidentom SR Andrejom Kiskom (uprostred) 14. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


"Eduard Kukan pomohol zaradiť Slovensko medzi demokratické krajiny Európy, skvele ho reprezentoval a popri všetkom vždy vystupoval slušne a s úctou voči mandátu, ktorý od ľudí dostal," uviedol poslanec EP Michal Wiezik.

Eduard Kukan bol v roku 2009 zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Pôsobil ako predseda delegácie pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom. Bol aj členom Výboru pre zahraničné veci a Podvýboru pre ľudské práva. V roku 2014 bol vo voľbách opätovne zvolený za poslanca EP a v rokoch 2014 – 2019 bol v EP predsedom Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Srbsko. V januári 2019 oznámil, že v nasledujúcich eurovoľbách už nebude kandidovať. Dlhoročný diplomat zomrel v stredu (9. 2.) vo veku 82 rokov.