Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Konferencia o budúcnosti Európy je dnes zatienená covidom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Martin Baumann

Šéf slovenskej diplomacie vyjadril nádej, že do marca 2022 sa podarí pozbierať a odoslať všetky impulzy z členských štátov do Bruselu.

Brusel 16. novembra (TASR) - Je nevyhnutné hovoriť o tom, kam chce smerovať Európska únia. Dialóg v tomto duchu európski občania očakávajú už od roku 2016. Na adresu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) to v Bruseli v rozhovore pre TASR uviedol minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že prísľub konferencie, ktorá má priniesť nápady o tom, kam by Európa mala smerovať, dostali európski aj slovenskí občania už v roku 2016, keď sa Spojené kráľovstvo rozhodlo opustiť Európsku úniu.

"Vtedy sme povedali našim občanom, že rozumieme, čo znamená odchod jedného členského štátu. Potom prišli aj ďalšie veci, ktoré len urýchľujú a zvýrazňujú nevyhnutnosť hovoriť o budúcnosti Európy,"
opísal situáciu.

Dodal, že dnes je EÚ vo fáze, keď vo všetkých jej členských štátoch prebiehajú domáce diskusie súvisiace s CoFoE.

"Sústreďujeme sa na to, aby sme diskutovali s občanmi, mládežou, s jednotlivými segmentami spoločnosti, s podnikateľmi. So všetkými tými, na ktorých má EÚ konkrétny dopad," opísal Korčok sériu podujatí na Slovensku. A spresnil, že v mene ministerstva zahraničných vecí má práce okolo konferencie na starosti štátny tajomník Martin Klus.

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.
Foto: TASR Jakub Kotian


Korčok zároveň pripomenul, že koncom augusta sa uskutočnila "cesta okolo Slovenska", keď predstavitelia vlády navštívili viacero miest a regiónov v snahe viesť priamy dialóg s občanmi.

"Chcem ale povedať aj to, že ľudia majú dnes plné hlavy ochorenia COVID-19. Všetko sa točí okolo covidu, čo je logické, lebo ide o zdravie, ekonomiku a pracovné miesta, a preto to nie jednoduchá diskusia," uviedol o priebehu CoFoE na Slovensku.

Zároveň však vyjadril nádej, že do marca 2022 sa podarí pozbierať a odoslať všetky impulzy z členských štátov do Bruselu. V inštitúciách EÚ medzitým prebiehajú plenárne rokovania CoFoE, na ktorých sú aktívni aj slovenskí účastníci.

"Je snaha potom predstúpiť pred občanov a povedať, toto sú vaše námety a chceme sa s nimi vyrovnať, toto chceme zlepšiť, tu chceme pridať kompetenciu a tu zase ubrať," opísal Korčok záverečnú časť konferencie.









(spravodajca TASR Jaromír Novak)