Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Na ďalšej vláde pripomeniem pravidlá zahraničných ciest

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) prichádza na 2. rokovanie vlády SR 14. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade postoja k poslancovi Národnej rady SR Györgymu Gyimesimu a jeho názorom Korčok uviedol, že ho „prenechá“ poslaneckému klubu OĽANO.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) na ďalšie rokovanie vlády predloží a pripomenie manuál o príprave a schvaľovaní zahraničných ciest členov vlády. Podľa svojich slov sa tak chce do budúcnosti vyhnúť napätiu, ktoré vyvolali dopredu neohlásené cesty ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy a Budapešti.

Či sa tak stalo len z neznalosti protokolu alebo za tým boli iné dôvody, Korčok špekulovať nechcel. Podľa vlastných slov len zopakoval na rokovaní kabinetu vecným tónom svoje výhrady a zároveň požiadal členov vlády o rešpektovanie dohodnutých pravidiel. „Rovnako tak som ich požiadal, aby dôverovali našej diplomatickej službe, jej skúsenostiam i kvalitám,“ dodal.

Na rokovaní sa Korčok takisto „bez silných slov“ opakovane ohradil voči výrokom, ktoré z neho robia nepriateľa Maďarska. „Neexistuje v mojom živote, i v tom verejnom, niekto, koho by som pokladal za nepriateľa,“ povedal. Zdôraznil, že odlišnosť postojov sa nemôže zamieňať a interpretovať ako nepriateľský postoj.

Potvrdil, že má záujem sa stretnúť so svojím maďarským náprotivkom Péterom Szijártóom a zrealizovať neuskutočnené plánované stretnutie z minulého roka. „Chcem s ním vecne hovoriť o našich vzťahoch, o tom, čo sa udialo,“ uviedol Korčok.

V prípade postoja k poslancovi Národnej rady SR Györgymu Gyimesimu a jeho názorom Korčok uviedol, že ho „prenechá“ poslaneckému klubu OĽANO. „Tam by sa to malo riešiť. Ja som sa aj dnes opakovane ohradil voči osočovaniu slovenskej diplomacie,“ zdôraznil minister.