Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Naša spolupráca s Marokom je o boji s nelegálnou migráciou

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Maroko patrí k dôležitým partnerom Slovenska i Európskej únie v regióne Maghrebu a Stredomoria.

Bratislava/Budapešť 7. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v utorok v Budapešti rokoval so šéfmi diplomacií Vyšehradskej skupiny (V4) a Maroka. Témou rozhovorov boli aktuálne projekty spolupráce vyšehradských štátov s Marokom v oblasti rozvojovej spolupráce a boja proti nelegálnej migrácii. TASR o tom informoval Komunikačný odbor MZVEZ.

"Maroko patrí k dôležitým partnerom Slovenska i Európskej únie v regióne Maghrebu a Stredomoria. Je vstupnou bránou na africký kontinent, aktívnym podporovateľom dialógu a spolupráce medzi Európou a Stredomorím. Plní tiež dôležitú úlohu pri kontrole nelegálnej migrácie," uviedol Korčok.

"Maroko je pre EÚ kľúčový partner v otázke zvládania migrácie, boja proti pašerákom ľudí a ochrany ľudských životov v našom južnom susedstve. Únia sa na marockú pomoc v tejto otázke spolieha a ja dúfam v ešte aktívnejšie zapojenie sa Maroka do riešenia tohto problému," uviedol po rokovaní šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek.

Na okraj spoločného rokovania sa uskutočnila aj bilaterálna schôdzka Korčoka s marockým partnerom. Šéf slovenskej diplomacie podľa MZVEZ potvrdil záujem o prehĺbenie vzájomného politického dialógu a rozšírenie spolupráce vo všetkých oblastiach spoločného záujmu vrátane ekonomickej oblasti.

"Jednou z perspektívnych oblastí (spolupráce s Marokom) sú obnoviteľné zdroje energií a investície v zelenej ekonomike, v ktorých Maroko patrí k lídrom na africkom kontinente," konštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Ivan Korčok ďalej zdôraznil, že Slovensko môže využiť marocké skúsenosti pri prieniku slovenských tovarov na africké trhy. Konkrétne spomenul oblasť budovania infraštruktúry či rozvoja finančného a telekomunikačného sektora, ale aj rozvoja technológií a inovácií.