Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I. Korčok ocenil Nemecko, ktoré pošle SR systém protivzdušnej obrany

Na snímke minister zachraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Okrem hlavnej témy sa partneri venovali aj bilaterálnym vzťahom oboch krajín. Zhodli sa na ich strategickom politickom a ekonomickom význame.

Bratislava 28. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) ocenil príspevok Nemecka, ktoré Slovensku poskytne systém protivzdušnej obrany Patriot. Ako skonštatoval po pondelkovom telefonáte so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbock, Severoatlantickú alianciu (NATO) považuje za hlavnú záruku bezpečnosti SR.

"Vo svetle krokov Ruskej federácie je rozhodnutie o posilnení bezpečnosti krajín na východnom krídle absolútne nevyhnutné. Som rád, že Nemecko prispeje k obrane nášho územia v týchto ťažkých časoch vyslaním špičkových systémov protivzdušnej obrany Patriot. O tomto je členstvo v Aliancii," priblížil Korčok. Ministri diskutovali aj o ďalších krokoch vo forme sankcií EÚ a o formách materiálnej a humanitárnej pomoci.

Okrem hlavnej témy sa partneri venovali aj bilaterálnym vzťahom oboch krajín. Zhodli sa na ich strategickom politickom a ekonomickom význame. "Teší ma, že bolo potvrdené dlhodobé vnímanie Slovenska ako kľúčového spojenca Nemecka v strednej Európe," uviedol minister.

Názorovú a hodnotovú blízkosť chcú po nástupe novej nemeckej vlády obe krajiny pretaviť do ďalšieho posilňovania medzirezortnej spolupráce aj formou nového Akčného plánu na roky 2022 až 2024, ktorý je v procese prípravy.