Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

I. Korčok odovzdal ocenenia za úspešnú prezentáciu SR v zahraničí

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ocenenia sú podľa rezortu slovenskej diplomacie vyjadrením vďaky za pracovné úspechy, ktorými prispievajú k šíreniu dobrého mena Slovenska vo svete.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) odovzdal vo štvrtok ocenenia za úspešnú prezentáciu Slovenska v zahraničí. Urobil tak pri príležitosti Dňa slovenskej diplomacie.

Minister odovzdal ocenenia Vyslanec dobrej vôle a najvyššie vyznamenanie ministerstva zahraničných vecí – medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu. "Žijeme v dobe, keď hlasno tlmočené pocity prekričia kultivovaný názor odborníkov a odbornosť i úspech nie sú vždy predmetom ocenenia. Ako spoločnosť si potrebujeme pripomínať úspešné príbehy Slovákov pôsobiacich doma aj v zahraničí a ich talent aj oceniť," uviedol Korčok.

Nositeľom najvyššieho vyznamenania sa stal diplomat a bývalý minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan za budovanie profesionálnej slovenskej zahraničnej služby a reprezentáciu Slovenska v službách OSN či v Európskom parlamente. "Práve minister Kukan bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO. Tieto organizácie tvoria dnes základné piliere našej zahraničnej politiky a garantujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska,“ skonštatoval Korčok.

Laureátmi ocenenia Vyslanec dobrej vôle za ich profesionálne úspechy a príspevok k pozitívnej prezentácii krajiny v zahraničí sa stala svetoznáma operná speváčka Edita Gruberová, rodák zo Slovenska, podnikateľ a hotelier Henry Kallan a finančný ekonóm, univerzitný profesor pôsobiaci v Spojených štátoch amerických Ľuboš Pástor.

Ocenenia sú podľa rezortu slovenskej diplomacie vyjadrením vďaky za pracovné úspechy, ktorými prispievajú k šíreniu dobrého mena Slovenska vo svete.