Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. Korčok podporil prehlbovanie spolupráce s Marokom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Šéf slovenskej diplomacie sa ešte v stredu zúčastnil na ministerskom zasadnutí Globálnej koalície proti takzvanému Islamskému štátu (IS). V

Bratislava/Casablanca 12. mája (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas stretnutia s predstaviteľmi Marockej podnikateľskej konfederácie v Casablance podporil nadviazanie nových kontaktov medzi Marokom a Slovenskom. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Medzi nové oblasti spolupráce by mohla patriť energetika a zelená ekonomika, v ktorých Maroko patrí medzi lídrov na africkom kontinente. S predstaviteľmi podnikateľskej konfederácie Korčok prediskutoval aj možnosti rozvoja vzájomných vzťahov v oblasti kultúry, cestovného ruchu či podpory výmenných vzdelávacích programov. Súčasťou programu ministra bola aj návšteva sídla Honorárneho konzulárneho úradu SR v Casablance.

"Oceňujem aktívny prístup honorárneho konzula nielen v oblasti konzulárnej asistencie našim občanom, ale aj jeho aktívne angažovanie sa v prospech posilnenia ekonomických väzieb medzi Slovenskom a Marokom," uviedol minister Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie sa ešte v stredu zúčastnil na ministerskom zasadnutí Globálnej koalície proti takzvanému Islamskému štátu (IS). V rámci podujatia v Marrakéši rokoval aj s marockým rezortným partnerom Násirom Búrítom.

"Ocenil som, že Maroko sa stalo jedným z našich najdôležitejších obchodných partnerov v Afrike. Objem nášho vzájomného obchodu sa za posledných päť rokov zdvojnásobil s obratom takmer 320 miliónov eur. Ide o údaj z roku 2021 a teší ma, že dosahuje takmer predpandemickú úroveň," uviedol Korčok.

Partneri podľa MZVEZ SR diskutovali aj o aktuálnom vývoji v regióne Maghrebu. "Otvorili sme aj tému výziev, akými sú nelegálna migrácia a terorizmus. Ich riešenie si vyžaduje aktívnu koordináciu a spoluprácu," uzavrel minister.