Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Pre rezort diplomacie bude prioritou pandémia

Na archívnej snímke Ivan Korčok. Foto: TASR Jaroslav Novák

V súvislosti so situáciou na Ukrajine dodal, že pre SR je kľúčová deeskalácia konfliktu. Riešenia podľa neho treba hľadať za diplomatickým stolom.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Pre rezort diplomacie zostáva prioritou do najbližšieho obdobia riešenie pandémie. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pripomenul na štvrtkovej tlačovej konferencii tiež májovú konferenciu o budúcnosti Európskej únie (EÚ). O téme chce diskutovať aj s ľuďmi z regiónov. Potrebné je podľa neho podporovať presadzovanie princípov právneho štátu aj mimo Slovenska. Posilniť chce tiež strategickú komunikáciu.

Korčok považuje v rámci pandémie za najlepšiu cestu vzájomnej pomoci EÚ. Nebráni sa však ani oprávnenej kritike. "Je dôležité byť otvorený, kritický aj voči EÚ, ale aj presný, povedať, kde má EÚ problém a kde máme maslo na hlave my sami," zdôraznil. Deklaroval, že bude "vždy, všade a zreteľne" hovoriť, kde je slovenský záujem. Platiť to má aj v rámci formovaní slovenských pozícií na medzinárodných fórach.

Ľudské práva a princípy právneho štátu je podľa ministra dôležité presadzovať aj v zahraničí. Pripomenul silnú podporu SR pre globálny ľudskoprávny sankčný mechanizmus. Zároveň chce vytvoriť novú schému na podporu a ochranu ľudských práv vo svete. "Osobitne sa to bude týkať snahy o slobodu médií vo svete," načrtol. Šéf rezortu vyjadril tiež podporu a solidaritu europoslankyni Miriam Lexmann, ktorá sa dostala na čínsky sankčný zoznam.

Slovensko sa má angažovať aj pri revízii strategickej koncepcie NATO. Rezort diplomacie chce podporovať tiež hospodárstvo poznačené pandémiou. "Sme tí, ktorí budeme otvárať dvere," povedal Korčok.

Na najvyššej priečke priorít je podľa neho podpora slovenských občanov v zahraničí. Pripomenul minuloročné repatriácie či dosiaľ nevysvetlený prípad úmrtia Jozefa Chovanca, v ktorom je rezort naďalej aktívny. Ministerstvo koná aj v prípadoch úmrtí v zahraničí, pri ochrane práv maloletých či v prípade trestnej činnosti občanov SR.

Korčok vyzdvihol tiež prijatie bezpečnostnej stratégie. Verí, že sa premietne aj v aktualizovanom programovom vyhlásení vlády.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine dodal, že pre SR je kľúčová deeskalácia konfliktu. Riešenia podľa neho treba hľadať za diplomatickým stolom.