Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

I. Korčok prijal v Bratislave šéfa indickej diplomacie

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Indický hosť sa zároveň zúčastnil na bratislavskej konferencii GLOBSEC, kde vystúpil na tému partnerstiev a spojenectiev v indopacifickom regióne.

Bratislava 3. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) privítal v piatok v Bratislave šéfa indickej diplomacie Subrahmanjama Džajšankara. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Témou rozhovorov bola i hospodárska a investičná spolupráca.

"Historicky prvá návšteva indického partnera na Slovensku v predvečer 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi obomi krajinami priniesla dôležitý impulz k posilneniu politického dialógu, ako i hospodárskej a investičnej spolupráce medzi Slovenskom a Indiou," zdôraznil Korčok. Obaja ministri ocenili priateľské vzťahy medzi Slovenskom a Indiou a poukázali na blízkosť postojov v oblastiach podpory demokracie, ľudských práv a medzinárodného práva založeného na pravidlách.

Aj napriek pandémii dosiahol podľa MZVEZ vzájomný obchod v minulom roku rekordnú úroveň obratu. Investícia indickej spoločnosti Tata Group/Jaguar Land Rover do automobilového závodu pri Nitre je podľa rezortu vlajkovou loďou slovensko-indickej spolupráce. Dôraz v ďalšom období bude najmä na sektor inovácií.

Korčok informoval partnera aj o situácii v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine. Poukázal na rozsiahlu humanitárnu a materiálnu pomoc zo Slovenska. Indický minister ocenil dobrú spoluprácu pri leteckej repatriácii indických študentov, ktorí boli donútení ujsť pred vojnou na Slovensko.

Indický hosť sa zároveň zúčastnil na bratislavskej konferencii GLOBSEC, kde vystúpil na tému partnerstiev a spojenectiev v indopacifickom regióne. Korčok tiež prijal pozvanie na oficiálnu návštevu Indickej republiky.