Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. Korčok sa prihlásil k vyhláseniu o znepokojení z krokov Číny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Korčok zároveň apeloval na potrebu jednoty EÚ, ktorá je predpokladom fungujúceho a obojstranne výhodného nastavenia vzťahov s Čínou.

Bratislava 29. mája (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) sa prihlásil k spoločnému vyhláseniu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella, v ktorom vyjadruje znepokojenie z krokov Číny voči Hongkongu, ktoré majú vplyv na autonómiu v rámci princípu "jedna krajina, dva systémy". TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

"Náš dialóg s Čínou musí byť založený na reciprocite a okrem obchodu by sa mal zameriavať aj na posilnenie multilateralizmu v zmysle univerzálnych hodnôt, ako aj ľudských práv a ich dodržiavania," zdôraznil šéf rezortu diplomacie, ktorý v piatok diskutoval s ministrami zahraničia členských štátov EÚ o dosahoch globálnej pandémie na Áziu a Pacifik a o tom, ako prispôsobiť prístup EÚ k regiónu v zmenenej situácii.

Ministri sa venovali najmä regiónu juhovýchodnej Ázie a Tichomoria, ktorý zohráva dôležitú úlohu vo svetovej ekonomike, a zhodli sa, že prijímanie cielených opatrení a balíkov pomoci na podporu štátov regiónu je dôležité aj z pohľadu udržania si pozície EÚ v tejto oblasti, a osobitnú pozornosť venovali ministri Číne.

Podľa tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je Čína dôležitým partnerom pri hľadaní spoločných riešení na rôzne regionálne a globálne výzvy, ako sú boj proti klimatickým zmenám a zabezpečenie mieru a bezpečnosti vo svete. Na druhej strane Slovensko musí podľa tlačového odboru vnímanie Číny prispôsobovať vývoju. "Náš prístup k Číne by mal zohľadňovať, že súčasná Čína je ako partnerom, tak aj konkurentom, ktorý sa usiluje o svetovú technologickú dominanciu a presadzovanie vlastných predstáv fungovania medzinárodných vzťahov a vládnutia," spresnil tlačový odbor MZVaEZ SR.

Korčok zároveň apeloval na potrebu jednoty EÚ, ktorá je predpokladom fungujúceho a obojstranne výhodného nastavenia vzťahov s Čínou. "Nedostatok jednoty či spoločnej vízie môže mať ďalekosiahle negatívne následky pre politické a hospodárske záujmy celej EÚ vrátane našej prosperity v blízkej budúcnosti," skonštatoval šéf rezortu diplomacie.