Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. Korčok si pripomenul 75. výročie podpísania Charty OSN

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, archívne foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Práve Charta OSN, ktorá slúži ako zakladajúci dokument, nesie podľa Korčoka vďaka Papánkovi slovenský rukopis.

Bratislava 26. júna (TASR) – Pred 75 rokmi bola podpísaná Charta Organizácie spojených národov (OSN), na ktorej sa podieľal ako jeden zo 14 expertov a diplomatov aj slovenský diplomat z Brezovej pod Bradlom Ján Papánek. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, výročie si na sociálnej sieti pripomenul aj samotný minister Ivan Korčok (nominant SaS).

„Pred 75 rokmi sa začal písať nový príbeh globálnej spolupráce ľudstva, 26. júna v roku 1945 podpísali zástupcovia z 50 krajín v San Franciscu Chartu OSN,“ uvádza stanovisko rezortu diplomacie. Dokument sa stal podľa ministerstva základným stavebným kameňom OSN a nosným pilierom súčasných medzinárodných vzťahov.

„Žijeme v takom svete, kde neexistujú izolované riešenia pre mnohé globálne problémy. Myslím si, že to vidíme najlepšie dnes, keď je celý svet zmietaný následkami globálnej krízy,“ uviedol minister, ktorý pripomína dôležitosť organizácie. Tá podľa neho vznikla z myšlienky, ktorá sa zrodila na troskách druhej svetovej vojny.

Práve Charta OSN, ktorá slúži ako zakladajúci dokument, nesie podľa Korčoka vďaka Papánkovi slovenský rukopis. Okrem neho vyzdvihol minister aj prácu stoviek slovenských vojakov a policajtov na zahraničných misiách, ale aj diplomatov, ktorí zanechávajú v OSN stopu. Pre Korčoka je dnes OSN dôležitejšia ako kedykoľvek predtým a je veľmi rád, že hrá Slovensko v organizácii veľmi dôležitú úlohu.