Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) prichádza na rokovanie 64. schôdze vlády SR v stredu 2. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Okrem odsúdenia ruskej vojenskej agresie zdôraznil, že Ruská federácia musí predovšetkým okamžite ukončiť svoje vojenské aktivity na Ukrajine a plne rešpektovať jej územnú celistvosť.

Bratislava 2. marca (TASR) - Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine, ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku. Počas stredajšieho stretnutia zároveň minister opätovne odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva. Minister tiež veľvyslanca informoval o balíkoch pomoci i ďalších krokoch. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Ukrajina potrebuje všestrannú politickú podporu vrátane európskej perspektívy i finančnú a humanitárnu pomoc medzinárodného spoločenstva. Slovensko svojimi činmi opakovane dokázalo, že stojí pri Ukrajine," podčiarkol Korčok.

Okrem odsúdenia ruskej vojenskej agresie zdôraznil, že Ruská federácia musí predovšetkým okamžite ukončiť svoje vojenské aktivity na Ukrajine a plne rešpektovať jej územnú celistvosť. Aktuálna situácia je podľa neho bezprecedentná aj z pohľadu bezpečnostného poriadku na európskom kontinente. Minister veľvyslanca informoval aj o balíkoch pomoci pre Ukrajinu, ktoré schválila vláda SR, ako aj o ďalších plánovaných krokoch pre efektívne poskytovanie pomoci. Ubezpečil, že Slovensko bude Ukrajine naďalej všemožne pomáhať.