Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Slovensko sa nebráni debate o otváraní základných zmlúv

Na snímke minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (v pozadí vľavo) a predseda vlády SR Eduard Heger (v pozadí vpravo) počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy v Bratislave 30. mája 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ak zadefinujeme oblasti, kde potrebujeme zmeniť primárne právo, tak sa tejto debaty vôbec nebojíme, uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 30. mája (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) ocenil, že Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) bola postavená na debate s občanmi. Riziko vidí v tom, aby sa v ďalšom procese do popredia nedostali najmä inštitucionálne otázky. "Že debata z ulíc, miest po Slovensku a celej Európe sa teraz prenesie za zatvorené dvere a bude najmä o tom, kto je za a kto je proti otvoreniu základných zmlúv," uviedol na záverečnom podujatí ku CoFoE.

Slovensko má podľa ministra k téme zmeny zmlúv o fungovaní EÚ jasný postoj. "Ak zadefinujeme oblasti, kde potrebujeme zmeniť primárne právo, tak sa tejto debaty vôbec nebojíme. Ale nemala by to byť len politicko-akademická debata o tom, či otvoriť alebo neotvoriť zmluvy. Má by to byť debata o politikách, kde jasne identifikujeme, kde je pridaná hodnota pre občana a ak treba, poďme otvoriť zmluvy," zdôraznil.

CoFoE podľa jeho slov vznikala vplyvom brexitu i medzinárodného vývoja, keď sa EÚ ocitla na križovatke a stála pred existenčnými otázkami. "Šesť rokov je dosť na takúto debatu, treba konať. Pretože naliehavosť, ktorá sa spája s budúcnosťou EÚ, a výzvy, ktoré nás dennodenne tlačia, nám pripomínajú, že diskusie treba pomaly ukončiť a treba sa pozrieť, čo pre budúcnosť, ale aj prítomnosť treba urobiť," povedal minister. Verí, že Slovensko prinesie do debaty svoj konkrétny príspevok.

Ako skonštatoval, konferencia končí v úplne iných podmienkach, ako začala. Vo vojne na Ukrajine vidí ďalší zlom. "To, čo pred vojnou na Ukrajine znelo niekedy ako vzletná floskula, že EÚ je na prvom mieste mierový projekt, dnes nadobúda veľmi konkrétne kontúry. Každému je úplne jasné, každý rozumie, čo je vojna a čo znamená, keď nie je mier," dodal.