Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Korčok: Spoločná história SR a ČR robí naše vzájomné vzťahy unikátnymi

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Je to niečo, čo nám môže zvyšok sveta závidieť, uviedol český minister zahraničných vecí J. Lipavský.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú unikátne, pretože nás spája spoločná história. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nominant SAS) po stretnutí s novovymenovaným českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

"Česko je naším najbližším susedom, spája nás spoločná história, ktorá robí naše vzájomné vzťahy unikátnymi. Rozhovory potvrdili naše odhodlanie ich kultivovať a pestovať," zdôraznil Korčok po stretnutí s Lipavským, ktorého prvá pracovná zahraničná cesta smerovala na Slovensko.

"Dobré vzťahy majú základ v medziľudských vzťahoch. Je to fenomén, ktorý nemá v mnohých oblastiach obdobu. Je to niečo, čo nám môže zvyšok sveta závidieť,"
dodal Lipavský.

Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský počas tlačovej konferencie v Bratislave 20. decembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Šéf slovenskej diplomacie ďalej uviedol, že obe krajiny majú záujem udržať bilaterálne vzťahy v politickej a hospodárskej oblasti na vysokej úrovni. Česko a Slovensko podľa Korčoka spolupracujú v mnohých ďalších oblastiach, predovšetkým v regionálnych formátoch. Témou diskusie bola preto aj vzájomná spolupráca v regionálnych zoskupeniach s dôrazom na spoluprácu s Maďarskom a Poľskom v rámci Vyšehradskej štvorky (V4).

"Slovensko má záujem spolupracovať všade tam, kde sa na tom dohodnú všetky krajiny, ako aj tam, kde je priestor pre posilnenie presadzovania slovenského záujmu a aj spoločného európskeho záujmu," povedal Korčok.

Témou rokovania bola aj regionálna spolupráca v rámci Slavkovského formátu a nadchádzajúce predsedníctvo ČR v Rade Európskej únie.