Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Korčok telefonoval s Borellom, témou bola úloha EÚ pri riešení krízy

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ďalšie spoločné rokovanie čaká ministra a predstaviteľa EÚ v stredu 22. apríla na neformálnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Spolupráca v boji s novým koronavírusom a zmierňovanie sociálnych následkov pandémie boli témami prvého rozhovoru medzi ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominantom SaS) a vysokým predstaviteľom Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Vzhľadom na aktuálne dianie sa musel aj tento úvodný rozhovor zmeniť na telefonát. Bol však dôležitý a to najmä preto, že sme sa mohli porozprávať o spoločnom postupe EÚ, ale aj o aktívnej úlohe EÚ pri koordinácii riešenia pandémie na globálnej úrovni,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Korčok a Borello sa zhodli, že pre zvládnutie súčasných výziev je mimoriadne dôležitá podpora multilateralizmu a spolupráca medzinárodných organizácií, ako aj úzka transatlantická spolupráca založená na spoločných hodnotách.

Ďalšie spoločné rokovanie čaká ministra a predstaviteľa EÚ v stredu 22. apríla na neformálnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. Zaoberať sa bude pomocou východným partnerom aj vývojom na Ukrajine.